Divendres, 19 d'abril de 2024
fauna salvatge

Identifiquen almenys 70 ossos i vuit llops al Pirineu des del 2019

El projecte ‘LoupO' de la Universitat Autònoma de Barcelona desenvolupa un pla per a la monitorització i seguiment d'aquests animals salvatges

Redacció Pirineu | 31 de maig de 2022 a les 08:45
L'ossa Caramelles i les seves cries fotografies a Alt Àneu | Generalitat
El projecte LoupO ha identificat un mínim de 70 ossos i 8 llops des de l'any 2019 al Pirineu. En el marc d'un programa europeu coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha reforçat la col·laboració transfronterera i s'ha desenvolupat un pla per a la monitorització i el seguiment de les poblacions d'os i llop al Pirineu català, francès, espanyol i andorrà.

Les dos espècies es mouen pel conjunt de la serralada tot i que l'ós ho fa amb una població reproductora al Pirineu central (Alta Garona, l'Arieja, la Val d'Aran i el Pallars) i el llop, mitjançant la presència d'alguns mascles erràtics assentats al Prepirineu i al Pirineu oriental. S'han recollit més de 500 mostres com pèls, femta i orina en neu per identificar-los.

Les dades genètiques i ecològiques obtingudes a partir de càmeres, observacions, localització de perses de fauna salvatge i domèstica, han permès identificar un mínim de 70 ossos diferents a tot el Pirineu i un mínim de 4 llops només al vessant català. També s'ha detectat la presència d'alguns individus aïllats tant a l'Aragó com al Pirineu francès. Tota aquesta informació està recollida a una base de dades creada conjuntament entre els diferents socis.

El projecte, amb un pressupost total d'1.250.109 milions d'euros, ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa ITERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre tots tres països.

Durant els dos anys i mig que ha durat el projecte, coordinat per la investigadora Natalia Sastre del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, el projecte LoupO ha tingut com a socis beneficiaris el cos d'Agents Rurals, el Conselh Generau d'Aran, Forestal Catalana SA, i el Laboratoire d'Ecologie Alpine (CNRS), i com a socis associats, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l'Office Français de la Biodiversité, la Direction Régionale de L'Environnement, de l'Aménagement et du Logement (Occitània), el govern d'Aragó i el Ministeri de Medi Ambient d'Andorra.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació