Dijous, 18 d'abril de 2024
geoparc

«Un premi per al territori i la gent que hi viu», així reacciona el Pallars a la revalidació del Geoparc Orígens

L'atorgament de la targeta verda per part de la Unesco també inclou una sèrie de recomanacions com les millores en el finançament i la visibilitat

Redacció Tremp | 11 d'abril de 2022 a les 10:21
Maria Pilar Cases durant l'acte del 4t aniversari del Geoparc | Geoparc Orígens
"Un premi per al territori i la gent que hi viu". Així ha reaccionat el Pallars a la revalidació del segell de la Unesco del Geoparc Orígens per als pròxims quatre anys. En declaracions a Pallars Digital, la presidenta del Geoparc i alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha expressat la seva satisfacció perquè, afirma, "ha estat tot un esforç dels agents implicats, i més tenint en compte l'impacte de la pandèmia".


Per a Cases, el nou atorgament del segell és el fruit "d'un esforç compartit entre moltes administracions i de la molta gent que hi treballa". En aquesta primera revalidació, la Unesco ha valorat molt positivament els progressos fets al Geoparc Orígens, motiu pel qual ha estat reconegut amb la targeta verda. Una distinció que al mateix temps ve acompanyada d'una sèrie de recomanacions per part per l'organització mundial.

 
Entre aquestes hi ha, en primer lloc, i tal com explica la seva presidenta, l'objectiu de consolidar el finançament del Geoparc, com també millorar-ne la visibilitat. Per altra banda, la Unesco ha recomanat reforçar la col·laboració amb entitats privades i incrementar-ne el nombre, així com millorar l'estratègia turística del Geoparc.


En aquest període de quatre anys el Geoparc ha anat treballant amb els eixos principals dels Geoparcs: conservació i recerca, educació i divulgació i desenvolupament sostenible. El 2021 va ser sotmès al primer procés de revalidació, on es comprova que el territori realment ha complert amb els objectius marcats i aposta per un desenvolupament sostenible que beneficia la població local.

El procés de revalidació es va iniciar al 2020, quan es va presentar tota la documentació a la Unesco i va culminar amb una visita de camp per part de dos representants de la Unesco el setembre de 2021. Els avaluadors van generar un informe que va ser discutit pel Consell mundial de Geoparcs de la Unesco, que és l’òrgan que acaba prenent la decisió final i redactant les recomanacions a tenir en compte en els propers anys.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació