Dijous, 18 d'abril de 2024
exposició

Tremp acull l'exposició «Dones Rurals, Dones de Lleida», que inclou quatre pallareses

La mostra recull la biografia de dones de tota la demarcació per visibilitzar i reivindicar les seves trajectòries

Redacció Tremp | 7 d'abril de 2022 a les 08:45
L'exposició es podrà visitar al Consell Comarcal del Pallars Jussà fins al 25 d'abril | CCPJ
El vestíbul del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha acollit la inauguració de la mostra Dones Rurals, Dones de Lleida. Una exposició impulsada per l'Institut de Dones de Lleida en col·laboració amb l'Associació de Dones Rosa d'Abril que té com a objectiu visibilitzar les dones lleidatanes que amb la seva tasca, tan domèstica com professional, "han teixit la societat que avui tenim".

L'elaboració de la mostra ha consistit en el recull de biografies de dones del món rural lleidatà per visibilitzar i reivindicar les seves trajectòries. Dones que han estat pioneres i que han obert camí a d'altres en diferents professions i també en el pla personal, prenent decisions difícils per l’època.

Del total de dones, n’hi ha quatre de pallareses. Persones com la farmacèutica trempolina Irene Artigues Garrabou, l'empresària Flors Cadena Senallé, la mestra i escriptora de Salàs de Pallars Concepció Gonzàlez Maluquer, o la recordada mestra Maria Valldeflors Farré Sostres. Havien de ser dones, doncs, nascudes abans de l'any 1940, i per tant, moltes ja havien mort. En aquest sentit, s'ha dut a terme un treball de recerca a l'arxiu i als seus entorns familiars i socials.

Han estat, com afirmen des de l’associació pallaresa, "dones transgressores, valentes i polifacètiques". El nexe comú entre elles és que han estat dones de gran valor per a les seves comunitats. Per a Rosa d'Abril, aquesta exposició -que es podrà visitar fins al 25 d'abril- és un camí tot just encetat, i afirmen que continuaran visibilitzant dones amb vides gairebé anònimes i d'altres de conegudes que poden ser models per a la joventut pallaresa.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació