Dissabte, 20 d'abril de 2024
gelada

Les darreres gelades causen greus danys als ametllers del Jussà

La fruita dolça i l'alfals també s'han vist afectats pel fred, però en aquest darrer cas la seva producció "no es dona per perduda"

Redacció Pallars Jussà | 5 d'abril de 2022 a les 16:15
Imatge dels fruits gelats a causa del fred extrem | Jordi Navarra
Les gelades dels darrers dies han tingut un efecte devastador al Pallars Jussà, especialment en els ametllers de la comarca. Així ho han confirmat a Pallars Digital fonts del Departament d'Acció Climàtica, Ramaderia i Agenda Rural, que detallen que les gelades han afectat a la comarca entre el 90 i el 100% d'aquests arbres. Uns ametllers -víctimes de l'episodi de fred extrem- que formen part de les 17.033 hectàrees afectades en el conjunt de la demarcació de Lleida.

Un dels pagesos que ha patit aquesta última glaçada és Jordi Navarra, alcalde també de Sant Esteve de la Sarga, que ha vist com se li han glaçat tots els ametllers. Tot i no tenir-ne una gran quantitat, explica a aquest diari que companys seus del mateix municipi i d'Isona i Conca Dellà han patit encara més l'efecte de les glaçades. 

​Pel que fa a la resta de comarques pirinenques, s'estima que la gelada haurà afectat a la fruita dolça, que al ser la més endarrerida, encara està amb el botó floral. Tanmateix, les temperatures han estat tant baixes que també els ha afectat. Pel que fa als danys causats en aquest sector, no es podran quantificar fins d'aquí a quatre o cinc dies.

El perquè s'han gelat les ametlles es deu al procés en el que es trobaven ara mateix aquests arbres. Tal com explica Jordi Navarra, es tracta del moment "més perillós", perquè un cop format el fruit després de caure la flor, aquest conté líquid, i només que la temperatura caigui un parell de graus sota zero, l'ametlla es congela i mor. 

Per altra banda, segons declara Navarra, l'alfals -que ara mateix és molt tendre- també s'ha vist afectat per les glaçades. Tanmateix, matisa que la seva producció "no es dona per perduda", però sí que en "retardarà" el seu creixement.

Unió de Pagesos demana mesures per als afectats


Davant d'aquestes glaçades el sindicat Unió de Pagesos ha advertit de pèrdues en la totalitat de la collita en diversos sectors i territoris afectats. En aquest sentit, demana al Departament d'Acció Climàtica que faci una valoració "ràpida i acurada", a més d'un seguiment d'aquestes afectacions perquè poden suposar, afirmen, "fortes pèrdudes" per a tots els conreus.

Al mateix temps, i si es confirmen els danys, el sindicat insisteix en la necessitat d'indemnitzar de "manera justa" la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l'adequació de la fiscalitat de l'IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

Junts vol declarar zona catastròfica les poblacions afectades


En l'àmbit polític, Junts per Catalunya ha demanat a la consellera Teresa Jordà que traslladi al govern espanyol la petició per declarar zona catastròfica els municipis que han patit danys als cultius arran de les gelades. En concret, la petició fa referència al Pallars Jussà, però també a les comarques del pla de Lleida, així com a la Ribera d'Ebre i una part del Priorat. Una emana que el partit portarà a través d'iniciatives legislatives al Congrés i al Senat.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació