Divendres, 19 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Els presidents de l’Alt Pirineu faran «pressió» al Govern perquè els Jocs arribin a totes les comarques

La plataforma Stop JJOO, per un altre costat, convoca "una manifestació de país" pel 15 de maig a Puigcerdà en contra de la prova olímpica

Redacció Espui | 29 de març de 2022 a les 07:49
Imatge de l’acte realitzat aquest dilluns a Espui | ACN
Els presidents comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran faran "pressió" al Govern perquè totes les comarques es reparteixin "equitativament" les proves dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030, en cas que hi hagi candidatura i guanyi. Així ho ha explicat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, després de la reunió de presidències de la vegueria que es fa una vegada al mes i que aquest dilluns s'ha celebrat a Vielha (Val d’Aran.).

Isús ha dit que el president Pere Aragonès s'ha connectat telemàticament a la reunió per explicar l'acord per organitzar conjuntament els Jocs amb l'Aragó. En aquest sentit, i tal com va avançar ahir Pallars Digital, Isús ha afegit que confien que disciplines que encara no són olímpiques com l'esquí de muntanya i el telemark es puguin fer al Pallars Sobirà o l'Alta Ribagorça.

Carles Isús s'ha mostrat convençut que el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça també tindran competicions olímpiques i ha assegurat que no es faran uns Jocs on quedin comarques del Pirineu "relegades". Ha afegit que aquesta és una demanda conjunta de totes les presidències de l'Alt Pirineu i Aran i així li han traslladat el president del Govern, Pere Aragonès, durant la reunió d’aquest dilluns.
 

Imatge dels presidents comarcals reunits aquest dilluns a Vielha. Foto: ACN


Segons l’acord entre Catalunya i l'Aragó, a Catalunya es farà l'esquí alpí, el descens i l'eslàlom, a les estacions cerdanes de La Molina i Masella, mentre que l'snowboard i el freestyle es farien a Baqueira Beret, a la Val d'Aran. D'aquesta manera, no es farien proves olímpiques ni al Pallars Sobirà, ni al Jussà i tampoc a l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. En qualsevol cas, el Govern estudia adjudicar a Boí Taüll (l'Alta Ribagorça), l'esquí de muntanya, una disciplina que encara no és olímpica i que s'estrenarà al 2026 als Jocs de Milà.

A l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. A Barcelona estaria previst fer el hoquei gel, previsiblement al Palau Sant Jordi, mentre que Saragossa acolliria el patinatge artístic i el cúrling es faria a Jaca.

Això no obstant, Isús ha remarcat que totes les comarques del Pirineu tindran alguna participació en alguna prova dels Jocs. Així, ha recordat que fins ara el Pallars quedava "obviat" però hi ha un "acord previ" en relació a la disciplina del telemark, que encara no és olímpica, per fer-la en aquesta comarca, on ja s'han organitzat cinc proves de la Copa del Món i s'hi ha fet una final. En cas que finalment el telemark no sigui olímpic el 2030, Isús ha assenyalat que al Pallars s'hi farien "proves d'exhibició".

D'altra banda, els presidents comarcals també han traslladat al president del Govern els seus dubtes sobre la necessitat de fer una consulta sobre els JJOO entre la ciutadania de l'Alt Pirineu, tot i que al ser una decisió del Govern, n’accepten la seva realització. “És una decisió de Govern i és el Govern qui l’ha de prendre”, ha manifestat Isús.

Manifestació a Puigcerdà


D’altra banda, la plataforma Stop JJOO ha convocat "una manifestació de país" pel dia 15 de maig a Puigcerdà. Sola el lema Per un Pirineu Viu, Stop Jocs volen reunir a la capital de la Cerdanya el màxim nombre de persones per fer sentir la seva veu. La plataforma ha anunciat aquest dilluns en un acte a Espui, a la Vall Fosca, que ja compta amb el suport de No al transvasament, Zero Port o Unió de Pagesos, i que en clau política s'implicarà a la mobilització l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Bernat Lavaquiol, un dels portaveus de la plataforma, ha dit que també confien comptar amb plataformes d'Aragó. Des de la Vall Fosca, Stop JJOO ha exigit al Govern que la consulta s'ha de fer a la totalitat de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, el Ripollès, Berguedà i Solsonès.

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació