Divendres, 26 d'abril de 2024
fauna salvatge

Denuncien l'atac d'un llop a un ramat d’ovelles a la Vall Fosca

Si es confirmés, es tractaria del primer atac de llop al Pallars i zones pròximes dels darrers 100 anys

Jordi Ubach Llorens La Torre de Capdella | 20 de març de 2022 a les 11:29
Exemplar de llop captat el passat novembre al terme d'Alins | Secretaria d'Accio Climàtica
Un ramader de la Vall Fosca ha denunciat l’atac d’un llop a una ovella del seu ramat. Els fets van tenir lloc el passat dilluns al nucli d’Antist, al terme municipal de la Torre de Capdella, quan el ramader estava pasturant amb les seves ovelles. L’atac s’està investigant, però si es confirmés que ha estat protagonitzat per un llop, es tractaria del primer atac de llop al Pallars i zones pròximes dels darrers 100 anys.

Segons el relat del ramader, el ramat estava pasturant quan de sobte va notar moviments estranys. Al fixar-s’hi, es va adonar que un llop estava atacant una de les seves ovelles, que va quedar malferida. La ràpida intervenció del ramader va evitar mals majors, ja que quan s’hi va atansar el llop es va escapar, i també l’ovella, que no va poder recuperar fins l’endemà. L’animal, de fet, es podrà refer de les ferides que el llop li va fer al coll amb la intenció de degollar-la.

Segons ha informat a Pallars Digital el cap comarcal dels Agents Rurals al Pallars Jussà, Miquel Arilla, per totes les dades facilitades pel ramader “és molt probable” que es tracti d’un atac de llop, malgrat no es pot confirmar al 100% al no disposar de senyals com rastres d’orina, mostres de pèl, fotografies o vídeo. Per poder-ho provar, els Agents Rurals han instal·lat càmeres de fototrampeig per poder fotografiar l’animal, així com una caixa trampa per descartar que no es tracti d’un gos salvatge. Una operació que de moment no ha obtingut els resultats esperats.

Paral·lelament, els Agents Rurals han pres mostres de les ferides que l’ovella va patir al coll i les han portat a analitzar. L’encarregat de fer-ho ha estat Gabriel Lampreave, coordinador del seguiment del llop del cos d'Agents Rurals i especialista en aquest camp, que assegura que per les característiques de l’atac és “molt probable” que aquest hagi estat protagonitzat per un llop. Al mateix temps, els Agents Rurals s’han posat en contacte amb la resta de ramaders de la Vall Fosca per alertar-los sobre l’atac de dilluns i per demanar-los que estiguin atents per tal d’establir una col·laboració mútua.

Les últimes dades de presència de llop al Pallars daten del passat mes de novembre, quan una càmera de fototrampeig va captar un exemplar de llop al terme municipal d'Alins, al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Fora de les nostres comarques, també al novembre un conductor va aconseguir fotografiar un llop prop del túnel de Vielha, a la Val d’Aran.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació