Dimarts, 30 d'abril de 2024
incendis

Comença la prohibició de fer foc al bosc sense permís

La mesura durarà fins al 15 d'octubre mentre arreu del país ja s'han produït fins a 150 incendis forestals des de principis d'any

Redacció Pallars | 15 de març de 2022 a les 11:34
Imatge de l'incendi que va afectar Espot el passat mes de gener | Bombers
Des d'aquest dimarts, 15 de març, i fins al 15 d’octubre, ja no es podrà encendre foc en terreny forestal. El departament d'Acció Climàtica informa que amb el que portem d’any, ja s’han produït 150 incendis forestals que han cremat 454 hectàrees. Al Pallars, des de l'1 de gener hi ha hagut un total d'11 incendis de vegetació. Tot i les pluges caigudes aquests últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per aquesta època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any.

Aquest factor agreuja l’estat de la vegetació i que els valors de sequera siguin elevats quasi arreu, significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d’elevat perill d’incendi. A més, amb l’entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s’incrementaran i el nombre d’incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època i amb una magnitud d’incendis superior principalment durant els episodis de vent.

Aquest increment en nombre d’incendis es podria produir, fins i tot, en zones d’interior i en les àrees pirinenques, zones amb poca tradició d’incendis en aquesta època. Històricament, les zones del país més castigades pels incendis durant la primavera són les del litoral i prelitoral sud i l’Empordà. En aquestes situacions de sequera com la que estem travessant, un episodi de pluja com l’actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació.

Si la sequera continua, cal esperar una campanya d’incendis molt complicada, asseguren des del departament. Fins i tot, en el cas que la situació pluviomètrica es normalitzés, com que la sequera actual és bastant generalitzada, podríem esperar una campanya complicada. Tot plegat perquè malgrat que hi hagi pluges, el clima mediterrani és bastant irregular pel que fa a pluviometria i és poc probable que pluges correctores de la situació arribin a tot el país; així doncs, podrien quedar àmplies zones amb una sequera profunda.
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació