residus

El Consell del Sobirà té repartits 60 compostadors comunitaris per pobles petits

Anualment es generen unes 70 tones de compost que els veïns poden utilitzar

per Redacció, Pallars Sobirà | 8 de març de 2022 a les 10:18 |
Una veïna de Vall de Cardós llençant residus orgànics en un compostador comunitari | ACN
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà té distribuïts pels pobles més petits i dispersats de la comarca compostadors comunitaris. D'aquesta manera és al mateix poble on es genera el compost, evitant desplaçaments. Aquests compostadors comunitaris reben entre 150 i 170 tones d'orgànica a l'any, xifra que es tradueix en unes 10 tones de compost.

Aquest adob es deixa al costat del compostador i els veïns en poden fer ús. Pel que fa a la planta de compostatge de Sort hi arriba tota l'orgànica que resulta de la recollida porta a porta. En total, unes 635 tones que es converteixen en unes 70 tones de compost. Igualment, es reparteix entre els veïns de la comarca.


Marc Sans, tècnic de Medi Ambient del Consell del Sobirà, ha explicat que la gestió de les restes de menjar és clau per a reduir residus que van a l'abocador. Encara que no ho sembli d'entrada, les restes de menjar que entren en un abocador provoquen estralls, ja que les restes de menjar produeixen gasos i lixiviats tòxics amb elevats costos de gestió econòmica i ambiental.

El servei de recollida destina un operari i una furgoneta per tal de mantenir i gestionar aquests els compostadors que hi ha distribuïts pels pobles. Sans ha dit que un dels moments emocionants d'aquest tipus de servei és quan un dels compostadors ha acabat el seu cicle i des del servei es porga tot el contingut dipositant el compost resultant al costat mateix perquè els mateixos veïns en facin ús.


Estudis realitzats han demostrat que el compost dels compostadors comunitaris i el compost de la planta de Sort tenen la mateixa qualitat. Aquest adob s'utilitza per jardins o horts tant particulars com comunitaris. Els veïns que ho desitgin poden anar a recollir-lo a la planta de Sort.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació