Dimarts, 25 de juny de 2024
salut

El Pallars incorpora dos referents de benestar emocional a l'atenció primària

Desenvolupen tasques de promoció i prevenció en salut emocional des dels CAP de Tremp, Sort i la Pobla de Segur

Redacció Tremp | 2 de març de 2022 a les 10:44
Maria Aspa, al centre, referent de benestar emocional als CAP de Tremp i la Pobla | Salut
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha incorporat les cinc referents de benestar emocional que té assignades en el marc del Programa de benestar emocional i salut comunitària, de les quals dos operaran en territori pallarès. Les primeres professionals van començar el novembre passat als equips de Tremp, Sort, la Seu d'Urgell i Oliana i, des d'aleshores, la resta ho ha anat fent progressivament als CAP del Pont de Suert, la Pobla de Segur, Puigcerdà i Vielha.

Les referents, que estan acabant de definir els circuits de treball, actuaran en xarxa amb els seus equips d'atenció primària (EAP). La seva integració permetrà millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional en la comunitat, així com l'atenció a les persones amb factors de risc psicosocial.

Les referents de benestar emocional contribuiran també a evitar o minimitzar l'aparició de  problemes de salut mental o d'addiccions i, alhora, reduir la medicalització d'aspectes relacionats amb el malestar emocional. Les funcions de les referents es desenvolupen en l'àmbit comunitari i poblacional, motiu pel qual no tenen població assignada. És a dir, no fan consultes clíniques individuals. La figura de les referents és la d'un professional que treballa en xarxa tant amb els equips d'atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris.

Pla per enfortir l'atenció primària i comunitària


El Programa de benestar emocional i salut comunitària se situa en el marc del Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, que Salut va posar en marxa el 2020. L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos d'una peça fonamental del sistema públic de salut com és l'atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.

Des de la posada en marxa d'aquest Pla, al Pirineu s'han incorporat un total de 31 professionals de diferents categories, entre els quals auxiliars administratius, metges, infermeres, tècnics en cures auxiliars d’infermeria o dietistes-nutricionistes i els mateixos referents de benestar emocional.


 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació