Dimarts, 23 d'abril de 2024
educació

Els consells del Pallars creuen que fer pagar el transport als alumnes de cicles o Batxillerat afavoreix el despoblament

Es volen reunir amb el conseller d'Educació perquè temen que podrien quedar-se sense servei

Redacció Tremp | 25 de febrer de 2022 a les 17:15
Els presidents dels consells comarcals del Pirineu durant la reunió celebrada a Tremp | ACN
Cobrar el transport escolar als escolars d'ensenyament no obligatori o als escolars del mateix municipi on hi ha l'escola pot afavorir el despoblament. Així ho ha afirmat el president del Consell del Jussà, Josep Maria Mullol, durant la reunió de presidents comarcals de l'Alt Pirineu i Aran celebrada a Tremp. De fet, els caps de comarca, juntament amb la síndica d'Aran, es volen reunir amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per tractar aquest tema.

Tots ells volen abordar aquest servei de forma local ja que temen que es podrien quedar sense tot i pagant-lo. Es tracta d'una mesura que es va imposar fa uns sis anys i que, a desgrat i sota pressió de la Generalitat, s'ha anat incorporant per bona part d'aquests consells comarcals del Pirineu. Uns ens que consideren que afecta desenes de nens i nenes i que va en contra de les polítiques contra el despoblament.

Al Pallars, el Consell del Sobirà ja cobra 1,5 euros per alumne i 1 euro al segon fill de joves que cursen batxillerat o cicles formatius i utilitzen el transport escolar, mentre que al Jussà es començarà a aplicar aquesta taxa aquest març. En total, i juntament amb l'Alta Ribagorça, el transport escolar a alumnes d'educació no obligatòria a les comarques pallareses afecta uns 240 alumnes.

En aquest sentit, Josep Maria Mullol ha defensat el transport escolar gratuït per tots els alumnes, ja que "contribueix a mantenir les famílies als pobles". En aquest sentit, ha afegit que "si per viure en un determinat poble les famílies han de pagar el transport escolar, això pot propiciar el canvi de domicili de moltes d'elles i la despoblació d'alguns dels pobles".

En aquest sentit, el Departament d'Educació demana als consells que dimensionin les contractacions de transport escolar tenint en compte només als alumnes que canvien de municipi per anar a l'escola, la qual cosa faria que desapareguessin les places de la resta d'alumnat, que es quedaria sense opció a transport amb o sense pagament. Aquesta mesura afectaria a dia d'avui a 69 nens del Pallars Jussà, 94 del Pallars Sobirà i 77 de l'Alta Ribagorça.

Per revertir aquesta situació s'aprovarà una moció a tots els consells comarcals de l'Alt Pirineu i també es farà arribar a tots els ajuntaments perquè se sumin a la iniciativa. Mullol ha apuntat que la Generalitat està adaptant el transport escolar a "les necessitats legals" i ha alertat que en un futur "molt pròxim" aquests alumnes d'ensenyament no obligatori es podrien trobar sense aquest transport i sense l'alternativa de transport públic, perquè a la majoria dels pobles del Pirineu no n'hi ha.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació