Dimecres, 24 d'abril de 2024
festes

Tot a punt pel retorn de Carnestoltes al Pallars

Els principals punts de la geografia pallaresa recuperaran la majoria de les activitats anteriors a la pandèmia

Redacció Pallars | 24 de febrer de 2022 a les 12:15
La passa de Carnestoltes de Sort en una imatge d'arxiu | Carles Sabaté
Amb la davallada de la incidència de la pandèmia, el Pallars recuperarà enguany les festes de Carnestoltes en els diferents punts de la seva geografia. El principal epicentre de la festivitat, per la seva llarga tradició, serà Sort, que per primera vegada en la seva història tindrà una alcaldessa de Carnaval.

La capital del Sobirà donarà el tret de sortida oficial al Carnesoltes aquest dissabte amb la boda de l'alcaldessa, l'arribada del Requincuà, així com el correbars i el ball de nit al poliesportiu. Si bé els actes programats començaran aleshores, Sort ja porta uns dies escalfant motors. Primer amb el taller d'elaboració del típic facit de Carnaval, mentre que els alumnes dels centres de la capital s'han anat disfressant com marca la tradició.

La festa grossa serà a partir del dilluns, amb la passa dels infants, la xocolatada, i el correfoc, que culminarà amb un altre ball de nit. Tot plegat arribarà al seu clímax el dilluns, primer amb la calderada popular, seguida del retorn de la passa de carrosses, el ball de tarda i, finalment, amb la crema del Requincuà.
 

Tremp també acollirà dimarts la tradicional escudellada. Foto: Ajuntament de Tremp


Pel que fa a la capital del Pallars Jussà, el Carnaval també intentarà recuperar la gresca d'abans de la Covid-19, tot i que la mascareta seguirà sent obligatòria en alguns actes, especialment el ball. Dissabte, l'espectacle de carrer CACOS anirà seguit de la rua de disfresses i del pregó de la reina Carnestoltes a la plaça Capdevila.

Diumenge, la Casa del Sol Naixent acollirà una passarel·la de disfresses a la Rambla Doctor Pearson, mentre que a la tarda, La Lira serà l'escenari de la presentació i la projecció de la pel·lícula TROS, amb la presència d'alguns dels seus protagonistes. Després del descans de dilluns, dimarts serà el torn de l'escudellada, i dimecres, de la sardinada popular.
 

La Pobla també recuperarà la rua de carrosses i comparses Foto: Ajuntament de la Pobla de Segur


Per la seva banda, la Pobla de Segur també recuperarà la seva rua de carrosses i comparses després de dos anys. Enguany es repartiran fins a vuit premis, quatre dels quals a la categoria d'adults, on la millor comparssa s'endurà 100 euros i la millor carrossa en rebrà 150. Així mateix, les categories jove i infantil tindran dos premis respectivament, mentre que també hi haurà una enquesta popular per xarxes socials, on el grup guanyador s'endurà un premi de 50 euros.

I finalment, Esterri d'Àneu ha donat aquest dijous el tret de sortida a les festes amb un seguit de danses tradicionals ballades pels alumnes de l'escola. No serà l'única activitat, ja que el arnesoltes a la capital de les Valls d'Àneu, enguany sota el nom d'Àneuvision, organitza un concurs d'aparadors i balcons. Un altre dels indrets on el carnaval gaudeix d’una llarga tradició és Isona, amb la Guixa com a activitat principal, que tindrà lloc el proper dimarts, seguida del ball de tarda.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació