16 d'abril de 2024
cinema

Els pallaresos d'«Alcarràs»

La pel·lícula recentment guardonada amb l'Os d'Or a la Berlinale ha tingut una destacada presència pallaresa

Tomàs Garcia Espot Tremp | 18 de febrer de 2022 a les 15:45
Ferran Castells i una representació de la colla «Arroplegats» durant el rodatge | Cedida
El film Alcarràsde la directora catalana Carla Simón i guardonat amb l'Os d'Or a la Berlinale, el Festival Internacional de Cinema de Berlín, ha tingut presència pallaresa durant el seu procés de rodatge. La pel·lícula, que arribarà als cinemes el proper 29 d'abril, ha comptat entre el seu equip tècnic amb l'actor trempolí i estudiant de comunicació audiovisual, Ferran Castells.


Castells ens explica que l'aventura en aquesta pel·lícula va començar quan es va presentar al càsting. Tot i no entrar, sí que li van donar la possibilitat de formar part de l'equip de selecció dels actors, un procés que ha durat dos anys. Durant el rodatge, entre l'1 de juny i el 23 de juliol de 2021, el Ferran ha treballat a l'equip tècnic, com a ajudant de figuració, sent el més jove de tots. "Els actors no eren professionals, però l'equip estava format pels millors del departament", afirma.

Aquesta no ha sigut la seva única feina, però. Durant el mes juny, quan es gravaven les escenes de família, també participar en la part logística del rodatge durant un temps, ajudant en aspectes com la comptabilitat. "No controlo molt els números, però vaig estar gestionant les factures, els permissos... en vaig anar aprenent", explica. 

L'hora de la veritat finalment va arribar, i el Ferran va col·laborar en el control de fins a 600 figurants, més o menys 100 cada dia. "Una bogeria", assegura. A més, i atès que Carla Simón volia posar sobre la taula la realitat de la collita de la fruita a Lleida, la pel·lícula necessitava que hi apareguessin temporers. Una labor gens fàcil que va anar a càrrec de l'equip de figuració i del jove trempolí.

Tanmateix, el Ferran no va ser l'únic pallarès que va tenir un paper destacat en l'elaboració del film. L'única escena de nit de la pel·lícula, on es representa una  festa major, la direcció es va trobar amb què faltaven penyes per a representar l'ambient. Aleshores, va ser quan el Ferran va recórrer a les penyes que ell coneixia, concretament dels Arroplegats de Tremp. Un grup de pallaresos que, segons explica el Ferran, van agradar força.

Per a Ferran Castells, l'experiència ha estat molt positiva. "Sent tan jove he pogut aprendre dels més grans"; "només tenia 19 anys i vaig poder treballar del que estudio i començar per la porta gran". Pel que fa al reconeixement internacional del film, explica que "la pel·lícula era especial, una història molt completa". Per al Ferran, a més, la pel·lícula està protagonitzada per gent que s'estima molt la terra: "aquesta ha sigut la clau", sentencia.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació