Divendres, 19 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Més de 150 científics alerten que la proposta d'uns Jocs al Pirineu és «insostenible»

Els investigadors indiquen en un manifest que no hi ha "opcions verdes" i veuen "inacceptable" una candidatura olímpica

Redacció Barcelona | 17 de febrer de 2022 a les 14:17
Imatge de la roda de premsa | ACN
Més de 150 investigadors d'universitats i centres de recerca catalans han signat un manifest en què rebutgen la proposta per a uns eventuals Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu el 2030. En el manifest, aporten dades científiques i bibliografia i conclouen que una eventual candidatura és "inacceptable" en el context actual de "crisi sistèmica: climàtica, energètica, sociosanitària i econòmica".

Els científics indiquen que "no existeixen opcions verdes" per celebrar un esdeveniment com aquest i que estudis sobre altres Jocs Olímpics d'Hivern demostren que són "insostenibles ambientalment, econòmica i social". "En el cas del Pirineu, la proposta és altament insostenible", ha afirmat l'arqueòleg Ermengol Gassiot en la presentació del document.

Els científics calculen que, si es manté el ritme actual d'augment d'emissions, la temperatura pot augmentar al Pirineu entre 1 i 2,7 graus el 2030 i 1,4 i 4 graus el 2050, en funció de si s'estabilitzen o continuen incrementant les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Segons han denunciat, en un escenari d'augment d'emissions al ritme actual, el 20% de les estacions d'esquí seran inviables i el 76% d'estacions seran viables amb neu artificial, una pràctica que redueix la disponibilitat d'aigua per a altres recursos; i en cas que les emissions s'estabilitzin, aquestes xifres seran del 7% i del 70% respectivament.

Sobre les estacions d'esquí, també han afegit que no són rendibles econòmicament i han recordat que la Generalitat n'ha rescatat set al Pirineu català. A més, han subratllat que el turisme és un dels cinc factors que causa pressió directa sobre la biodiversitat i que els Jocs "enfocarien encara més" la zona al model turístic massiu, que incentiva l'abandonament de terres productives, amb un declivi de la biodiversitat i pèrdua d'ecosistemes.

Per a la comunitat científica, la proposta agreujaria el desequilibri i la dependència que "pateixen les comarques pirinenques"; no aportaria riquesa; i els canvis en infraestructures de determinades pistes d'esquí poden posar en risc la preservació de jaciments arqueològics.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació