Dimecres, 29 de maig de 2024
reg

Els regants de Tremp reclamen agilitzar les obres del reg i no esperar al 2031 com preveu el Govern

La infraestructura actual té més de 100 anys i no permet ni monitorar el sistema ni optimitzar la feina

Redacció Conca de Tremp | 10 de febrer de 2022 a les 10:54
Part de la primera fase d'obres del reg estan a la zona de comportes del pantà de Sant Antoni | ACN
El Programa d'encàrrec d'actuacions (PEA) d'infraestructures de la Generalitat preveu una inversió de més de 4.700.000 euros entre els anys 2031 i 2032 per la segona fase de la canonada de transport del regadiu de la Conca de Tremp. Josep Durany, president de la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp, ha remarcat que "no podem esperar al 2031" com preveu el Govern, i ha explicat que la infraestructura que els abasteix té més de 100 anys i no els permet ni monitorar el reg ni optimitzar la feina.

Per tot, demanen que la inversió s'acceleri i també poder reunir-se amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, mentre que no descarten accions més contundents per ser escoltats. La primera fase d'obres es va iniciar fa uns 10 anys amb la voluntat de modernitzar, ampliar i consolidar la zona de reg que s'estén sobre una superfície d'unes 4.500 hectàrees, en els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp, mitjançant la transformació del reg actual per gravetat a un sistema de reg a pressió per a conreus de farratge, cereals i fruiters. Les obres han de permetre passar ampliar el reg de les aproximadament 1.800 hectàrees actuals a més de 4.500.


Durany ha explicat que la finalització d'aquesta obra suposa la continuïtat de molts joves. La modernització del reg afecta uns 1.150 propietaris de terres i a unes 400 explotacions. El president de la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp s'ha mostrat dur i ha assegurat que se senten "oblidats i traïts" pel Departament d'Agricultura. Durany ha afegit que "és una vergonya" i "una manera indigna" com el Govern tracta als regants de la Conca de Tremp, als pagesos del Pallars Jussà i a tota la comarca. Tirar endavant aquest projecte possibilitaria un desenvolupament agroalimentari que se'n beneficiaria tota la comarca, ha afirmat Durany.

La primera fase d'obres iniciada l'any 2012 va suposar la construcció d'una canonada d'uns 900 metres i elements accessoris d'aquest tram. Ara, manca una tercera part de l'obra, uns 2.000 metres de canonada per construir. Durany ha explicat que les obres d'ampliació i modernització del reg han de permetre prescindir dels canals de la companyia Endesa.

Actualment, els propietaris paguen a l'elèctrica un import per hectàrea i any com a cànon per l'ús del canal. La concessió d'aigües, data de l'any 1912, i tenia una vigència de cent anys. Fa dos anys, veient que les obres es paralitzaven, el van haver de renovar i continuar pagant a Endesa per hectàrea i any, subministradora de l'aigua.
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació