Dijous, 25 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Científics d'arreu del país preparen un manifest contra els Jocs d'Hivern

La consellera Laura Vilagrà no descarta incloure noves disciplines olímpiques, més vinculades a la muntanya que a la neu, com la BTT

Redacció Barcelona | 8 de febrer de 2022 a les 08:40
Uns esquiadors a la cota 2.000 de l'estació de Port Ainé | ACN
Un grup de científics d'arreu del país i de diferents àmbits com l'universitari, l'econòmic, l'ambiental i social, està ultimant un manifest en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern que es volen fer al Pirineu el 2030. Així ho ha avançat a Catalunya Ràdio i confirmat a l'ACN l'ambientòloga establerta al Pallars Sobirà, Anna Pérez, que també ha concretat que el document es presentarà en societat la setmana que ve.

L'objectiu principal és analitzar l'impacte que tindria un esdeveniment d'aquestes característiques en el context actual de crisi ambiental, ecològica i energètica. Aquests científics consideren que els Jocs són "inviables" tècnicament i socioeconòmicament. Els científics i experts que l'impulsen són d'arreu del país i s'han basat per fer-lo en dades, publicacions i coneixements que ja hi ha escrits sobre diferents aspectes al voltant dels Jocs.

Anna Pérez ha alertat dels impactes ambientals que podrien provocar uns Jocs al Pirineu, davant el model "insostenible" que ara mateix es pateix en aquest territori, basat, en el turisme, i com això, s'encara davant la crisi ambiental, ecològica i energètica actual. El manifest es presentarà en societat i als mitjans de comunicació la setmana que ve, i previsiblement serà a Barcelona. Tot apunta que es farà en un acte el dijous 17 de febrer.

Vilagrà manté la consulta només al Pirineu


Per altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, continua defensant que la consulta dels Jocs se celebrarà només a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, tot i les demandes del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès. Així i tot, Vilagrà ha assegurat també que volen que aquestes tres comarques participin del procés i subratllat que estan intensificant les reunions.

La consellera de la Presidència ha assenyalat que el projecte planteja "col·laborar amb altres territoris" i "estats" que ja hagin celebrat uns Jocs Olímpics i que ja tinguin les "infraestructures adequades" per acollir algunes proves, com podrien ser els Alps o Sarajevo. Vilagrà ha exposat que no volen construir grans infraestructures si després no tenen sentit com a llegat dels Jocs. També ha dit que la candidatura valora incloure noves disciplines olímpiques, més vinculades a la muntanya que a la neu, com la BTT

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació