Dimecres, 24 d'abril de 2024
memòria històrica

Una exposició rememora els pallaresos deportats als camps nazis

La seves històries, recuperades per l'historiador Josep Calvet, es podran conèixer a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà fins al mes de març

Redacció Tremp | 27 de gener de 2022 a les 08:47
L'historiador Josep Calvet a l'exposició | ACN
La trajectòria dels 18 pallaresos als camps nazis -recuperada per l'historiador poblatà Josep Calvet- es podrà rememorar a partir d'aquest dijous a l'exposició Pallaresos deportats als camps nazis i fins al mes de març a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Calvet explica que amb aquesta mostra i amb el llibre que recull aquestes vivències es vol fer un homenatge a aquests pallaresos oblidats per la història.

L'historiador, recordem, ha dut a terme aquesta investigació gràcies a la beca de recerca Jesús Castells que convoca l'Arxiu del Jussà. Calvet, expert en la Guerra Civil al Pallars i al Pirineu, explica que, en general, el període de l'exili i la deportació estava oblidat. Ara, amb aquest estudi ha volgut "treure de l'oblit aquestes persones i tractar de reconstruir la seva trajectòria de vida".

Els 18 pallaresos van haver de patir entre 1940 i 1944 l'horror als camps de Mauthausen, Ravensbrück i Buchenwald. Van ser detingudes perquè formaven part de Companyies de Treballadors Estrangers quan l'exèrcit alemany va envair França l'any 1940 o per ser membres d'organitzacions de resistència als nazis. Fins a 11 dels deportats van ser assassinats, mentre que set van aconseguir sobreviure.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació