Dimarts, 25 de juny de 2024
pirineus-barcelona 2030

El Govern farà a la primavera una consulta sobre els Jocs d'Hivern entre els veïns del Pirineu

Serà vinculant i hi participaran els 77 municipis de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran

Redacció Pallars | 21 de gener de 2022 a les 15:49
S'ha descartat incloure el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà a la consulta | ACN
El Govern farà a finals de la primavera una consulta vinculant entre els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran per decidir si volen uns Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2030. Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la primera reunió de la Taula de representació territorial de la candidatura olímpica.

En roda de premsa posterior, Vilagrà ha detallat que la consulta es farà entre la població de més de 16 anys de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, unes 63.000 persones segons l'executiu.


"La consulta i la pregunta no estan tancades, però serà una pregunta clara de suport a la candidatura i serà vinculant", ha remarcat la consellera prometent acatar-ne el resultat. D'altra banda, ha explicat que abans de la consulta es farà un "bon procés participatiu" al territori per informar institucions, entitats i ciutadania sobre la candidatura i les propostes del Govern. En tot cas, ja ha apuntat que el que plantegen és una candidatura "sòlida, coherent i sostenible" que no suposi "obres faraòniques" per a disciplines esportives sense tradició a Catalunya.

De fet, encara no s'ha tancat quines disciplines es podrien fer al territori en funció dels equipaments i les infraestructures i la pràctica esportiva i no es descarta recórrer a altres estats o fins i tot a l'Aragó.

En aquest sentit, Vilagrà ha augmentat que el Comitè Olímpic Internacional preveu la possibilitat de candidatures amb més d'un estat si bé el Govern ha posat a disposició els equipaments perquè el "centre" estigui al Pirineu català i en tot cas hi hagi col·laboracions externes "minoritàries". La consellera ha admès que és possible que alguna disciplina es desenvolupi a l'Aragó i ha concretat que no se n'ha parlat amb Andorra.

Barcelona '92 com a referent


La secretària general de l'Esport, Anna Caula, ha situat la bona experiència de Barcelona '92 com a referent i s'ha mostrat convençuda que la candidatura del Pirineu també pot ser "transformadora”. "El 1992 vam fer ciutat, ara farem país", ha dit i ha fet valdre el teixit esportiu, les entitats i les federacions. Segons Caula, les instal·lacions han d'enriquir el territori i permetre que després el llegat hagi crescut i la ciutadania tingui més recursos.

Preguntada precisament per si la candidatura hauria d'incloure també el nom de Barcelona tenint en compte que els barcelonins no participaran en la consulta i que els jocs es desplegarien a l'Alt Pirineu i l'Aran, Vilagrà ha justificat que puguin votar-hi només els veïns dels territoris on passaran els esdeveniments. Sobre el nom de la candidatura, ha reconegut que la marca Barcelona "és molt potent" i, per tant, que hi figuri tant Pirineu com Barcelona no és qüestionable, ha afegit en una roda de premsa que podeu recuperar a continuació.
 
En una enquesta encarregada pel mateix Govern duta a terme el mes passat entre 1.500 persones, 300 de les quals del Pirineu, s'ha apuntat que més del 74% de la població d'aquesta vegueria veu interessant fer els JJOO. La decisió final però, s'adoptarà en funció de la consulta vinculant que portarà a les urnes els pirinencs majors de 16 anys. 

Són veïns de sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran que pertanyen a 77 municipis d'aquesta vegueria. També s'havia plantejat la possibilitat que votessin veïns del Solsonès, el Ripollès i el Berguedà, però finalment s'ha descartat.
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació