Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

El govern espanyol planeja tractar la Covid com la grip després de la sisena onada

El nou protocol inclouria canvis en la quantificació de casos o en els requisits per realitzar una prova de detecció

Lluís Girona Barcelona | 11 de gener de 2022 a les 10:15
Pedro Sánchez, amb els ministres Félix Bolaños i Isabel Rodríguez | Europa Press
Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns que el govern espanyol està treballant en un pla d'avaluació per poder tractar la Covid com una endèmia o grip en lloc de pandèmia. "Espanya ha respost d'una manera molt positiva a la vacunació i hem de respondre amb nous instruments", ha explicat el cap de l'executiu espanyol en una entrevista a la Cadena Ser.

El president espanyol ha avançat que preparen el pla per a la "gripalització" del virus. "És un debat necessari", ha assegurat Sánchez. Tot seguit, ha asseverat que es donen les "condicions" per començar "amb precaució" a avaluar l'evolució d'aquesta malaltia "amb paràmetres diferents".

Encara que públicament Sánchez no n'ha volgut donar més concrecions, El País ha avançat alguns dels detalls d'aquest pla perquè la Covid passi de pandèmia a grip. Els dos canvis de protocol més immediats serien deixar de quantificar cada cas positiu i deixar de fer proves davant del menor símptoma. Dit d'altra manera, ja no es donarien dades sobre contagis ni es farien tests d'antígens o PCR a asimptomàtics o simptomàtics lleus.

Es faria el mateix que s'està utilitzant en els casos de grip: un grup de metges d'atenció primària i de centres de salut funcionarien com els encarregats de controlar els casos. S'establiria així una mostra estadística dels punts clau de contagi per estudiar com avança la malaltia.

L'estratègia, segons explica el mateix mitjà, s'estaria elaborant des de l'estiu del 2020 per part dels responsables del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), de la Ponència d'Alertes -en què hi ha les comunitats autònomes- i del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), però ara es troba en la fase final. Encara no té data, encara que el que és segur és que no s'aplicarà abans de la fi de la sisena onada.

Per altra banda, Sánchez també ha anunciat que el govern espanyol regularà el preu dels tests d'antígens, després que se'n disparés l'ús per l'esclat de contagis que ha causat la variant òmicron. "Hi ha hagut un pic de demanda, però no de l'oferta. Això ja ha estat resolt i ara ens ficarem amb el preu", ha manifestat a la vegada que ha anunciat que l'Estat comprarà els antivirals contra la Covid de Pfizer.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació