Divendres, 26 d'abril de 2024
coronavirus

Sánchez torna a fer obligatòria la mascareta a l'exterior

El president del govern espanyol matisa que hi haurà excepcions per a la pràctica d'esport, en espais naturals, i si s'està sol o amb la unitat familiar

Bernat Surroca / Sara González Barcelona, Catalunya | 23 de desembre de 2021 a les 08:33
Gent amb mascareta a Barcelona | Adrià Costa
La mascareta tornarà a ser obligatòria a l'exterior. Així ho ha proposat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics que està mantenint aquesta tarda. La previsió és que el consell de ministres es reuneixi aquest dijous per aprovar el decret llei que imposarà la mesura a tot l'Estat just quan comencen les festes de Nadal amb els contagis per la variant òmicron disparats. Accelerar la vacunació de la tercera dosi, facilitar els test d'antígens d'ús professional a les farmàcies, la vigència de nou mesos del certificat Covid o la contractació de reforços sanitaris són altres de les mesures proposades. 

Que la mascareta s'imposi també a l'exterior -ara només és obligatòria en aglomeracions o quan no es pot mantenir prou distància de seguretat entre persones- és una de les mesures que aplega més adhesions entre els els governs de les comunitats autònomes, reticents, a excepció de Catalunya, a prendre restriccions més severes. De fet, en la declaració institucional que Sánchez va fer diumenge a Barcelona, el president ja va assegurar que Espanya no necessitava prendre mesures tan dràstiques com altres països d'Europa perquè la vacunació ha assolit un alt percentatge. Durant la compareixença posterior a la reunió amb els presidents, Sánchez ha explicat que hi haurà algunes excepcions amb l'ús de la mascareta als exteriors: quan es practiqui esport, als espais naturals i quan s'està sol o amb la unitat familiar, també quan en aquests contextos es pugui mantenir distància de seguretat amb altres persones. 

Sánchez també ha proposat, en la línia del que ja s'està establint a nivell europeu, que el certificat covid tingui una vigència de nou mesos des del subministrament de la darrera dosi. També, per fer front a l'escassetat de tests d'antígens a les farmàcies, el govern espanyol emetrà autoritzacions de caràcter temporal per permetre la venda de tests d'ús professional perquè hi pugui tenir accés tota la població. En els darrers dies, no només s'estan esgotant els de venda al públic general, sinó que s'ha experimentat una inflació en els preus. 

El president del govern espanyol també ha compartit a la conferència de presidents els objectius de vacunació amb tercera dosi. L'horitzó establert és que el 80% dels ciutadans d'entre 60 i 69 anys tinguin la pauta completa abans de finals d'any, que la franja d'entre 50 i 59 anys assoleixi aquest percentatge la setmana del 24 de gener i que la d'entre 40 i 49 anys hi arribi la primera setmana de març. Pel que fa a la vacunació infantil, l'objectiu és que el 70% dels infants d'entre 5 i 11 anys tinguin la primera dosi la setmana del 7 de febrer i la segona la setmana del 19 d'abril. Per accelerar la vacunació, la Moncloa posa a disposició de les autonomies que ho sol·licitin personal de l'exèrcit espanyol, així com els hospitals de la xarxa militat. 

Davant del col·lapse que està patint l'atenció primària a territoris com Catalunya i Madrid, Sánchez també ha defensat augmentar la quantitat de professionals sanitaris disponibles i la millora de les seves condicions laborals reduint la temporalitat del sector per sota del 8%. Segons ha anunciat, els pressupostos generals de l'Estat destinaran 292 milions a aquest objectiu la majoria dels quals seran transferits a les comunitats. Per augmentar el personal disponible, s'autoritzarà la contractació de sanitaris jubilats i prejubilats i s'habilitarà la contractació de professionals especialistes amb titulacions obtingudes en països de fora de la Unió Europea. 

Com ja s'havia anunciat, s'ha comunicat a les autonomies que les persones que siguin contacte estret d'un contagiat per covid no hauran de fer quarantena si estan vacunades amb la pauta completa. Catalunya havia previst que sí que fos obligatori aquest aïllament a partir d'aquest dijous, però ha acabat adoptant el criteri del ministeri per evitar confusió a la ciutadania. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació