Dissabte, 20 d'abril de 2024
Dis la teva!

Quan el president Pujol multava pel català

Article d’opinió de Josep Manel Fondevila, professor de l'Institut de Tremp

Redacció Tremp | 15 de desembre de 2021 a les 12:26
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol | Jordi Borràs/ND
Senyor director,

He sabut per la ràdio pública de l'article de Jordi Pujol «Quan el TC entenia el català» en un diari i l'he pogut llegit a posteriori. Hi tracta dos temes principals: l'infrafinançament de Catalunya, i lloa l'exconseller d'Economia, el socialista Antoni Castells, per haver-ho denunciat i el sempre tortuós tema de la llengua, catalana, de la qual els tribunals, també el Trubunal Constitucional (TC), se n'han convertit en especialistes. Aquí transcriu unes paraules que li va dir Tomás y Valiente, que va ser president del TC, sobre la llengua, en concret sobre la immersió.

Tot i que el pujolisme va fer bandera de la llengua, catalana, jo tinc una mala experiència amb Pujol. Al gener del 1998 s'aprovà al Parlament la llei d'usos lingüístics. Al cap de poc vaig rebre de la DGT l'imprès de renovació del carnet de conduir, només en castellà i, atès que no complia la normativa, hi vaig presentar reclamació. Com que no obtenia resposta jo, insubmís, no renovava el carnet.

Al cap d'un any llarg, de manera fortuïta, els Mossos em van aturar a la carretera, em van prendre el document i em van multar. Van ignorar les al·legacions. Després de molts recursos, la Generalitat va aconseguir cobrar-me la multa a través d'un embargament de la Hisenda espanyola «en castellà».

No he volgut cedir i he anat a dos judicis; al segon se'm va donar la raó i la Generalitat em va tornar els diners. He reclamat responsabilitat patrimonial i només en temps del MH Montilla i Antoni Castells, conseller d’Economia, es va acceptar parcialment.

Com que és un tema més polític que tecnicojurídic he demanat audiència a tots els MH presidents: Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès (en funcions). Sempre silenci. Algun president es queixava que no li agafaven el telèfon; algun lema de campanya deia: «Forts... (a Madrid)», «Persistim», «Al costat de la gent»...

Per fi, fa molt poc, l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del President m'acaba de dir que no cal cap reunió, que tot està resolt. Pobre català (llengua), caldrà tornar a citar Espriu per salvar el mots. Pobre catalanet (jo), passen els anys, em vaig fent gran i ni amb el 52% m'escolten.

Ah! I sobre el català a Hisenda, en parlarem un altre dia, quan Teresa Cunillera, delegada del Gobierno, m'hagi respost; és que no n'aprenen.

Josep Manel Fondevila Toló
Professor de l'Institut de Tremp

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació