Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Els familiars de les víctimes de la Fundació Fiella reclamen respostes i responsabilitats

La Fiscalia de Lleida té fins al dia 22 de desembre per pronunciar-se sobre el negre episodi viscut ara fa un any

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Tremp | 2 de desembre de 2021 a les 09:40
Entrada principal de la residència Fundació Fiella de Tremp | Jordi Ubach
Quan s'ha complert un any del fatídic brot de Covid-19 a la residència Fundació Fiella de Tremp, que es va cobrar la vida de 61 ancians, els familiars de les víctimes prenen de nou la paraula. Pallars Digital ha volgut donar veu a les famílies, que demanen que s'assumeixin responsabilitats i que es donin respostes sobre aquest episodi negre de la història recent de la ciutat i del Pallars. 

Un dels familiars consultats, Amat R.T., assegura que abans de que es produís el brot estava molt content amb la residència. "La gestió era impol·luta i l'atenció era immillorable", afirma. El testimoni, que va perdre la seva mare, explica que el 27 de novembre el van trucar del centre per explicar-li que estava malalta. Quan va anar a la Fiella per veure-la, es va trobar que la residència estava deserta. "No hi havia ningú; tot estava tancat i barrat, i només hi havia una noia en tota la planta", assegura.


Quan finalment va trobar la seva mare -que feia 10 anys que estava a la residència- explica que la va trobar desatesa, sense respiració assistida i lligada al llit. En aquest sentit, el testimoni afirma que al centre "no estaven preparats" i que tampoc disposaven "de les mesures de protecció necessàries". Sentencia que la situació era de "descontrol total". Tot i que assevera que la Fundació Fiella "es va confiar", matisa que la responsabilitat "era del Departament de Salut". En aquest sentit, exposa que caldria haver posat tots els mitjans -metges, respiradors, etc.- per tal de controlar el brot.

«Encara no hem rebut cap trucada de condol»


Pel que fa a les explicacions de tot el succeït, Amat R.T. denuncia que els responsables "han llençat pilotes fora", i tot i que assegura que la possible sentència de la justícia "no ajudarà a remetre el dolor", desitja que "s'esclareixi" què va passar i que "es prenguin responsabilitats". 

Així ho desitja també un altre familiar, que va perdre el seu pare i que prefereix mantenir-se en l'anonimat. Consultat per aquest diari, el testimoni lamenta el "mutisme total" al voltant d'aquest episodi i que, un any després, encara no hagin rebut cap trucada de condol per part de la residència o del Departament de Salut.

Per aquest motiu, defensa que la Fiscalia de Lleida ha d’agafar la paella pel mànec i aclarir què va anar malament. "Cal depurar responsabilitats", afirma. Així mateix, apunta tant la Fundació Fiella com el Departament de Salut com a responsables del descontrol del brot. "La Fundació es va relaxar, però després hauria d'haver demanat ajuda i haver avisat abans".

«Sento impotència davant la incompetència»


El tercer familiar que ha accedit a donar el seu testimoni a Pallars Digital, i que també prefereix restar en l'anonimat, coincideix en afirmar que la situació "va ser un infern" i lamenta molt "la manca d'informació dels gestors", tot assegurant que "no van estar a l'alçada". "M'he trobat amb un bloqueig informatiu i d'acció", denuncia, alhora que "sent impotència davant la incompetència".

Pel que fa l'acció judicial, el testimoni, que va perdre la seva mare, exposa que "en un país normal, això ja estaria resolt fa dies". A continuació, reclama que volen "informació" i saber "per què hi havia gent sense alimentar, sense canviar els bolquers i per què l'administració no va intervenir més aviat". Finalment, reivindica que no li agradaria que l'episodi "quedés en l'oblit" i assegura que la veritat sobre el brot de la Fiella "ajudaria perquè casos com aquests no tornin a passar”.

Preguntes de moment sense respondre. Unes respostes que podrien arribar abans del 22 de desembre: és la data límit que té la Fiscalia de Lleida per pronunciar-se sobre els fets.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació