Divendres, 19 d'abril de 2024
mines

Veïns de Baix Pallars tornen a alçar la veu contra la prospecció minera a la zona

L'associació de veïns Lo Pedrís ha presentat un recurs d'alçada i alerta de l'impacte ambiental que podria comportar la investigació minera

Redacció Baix Pallars | 12 de novembre de 2021 a les 12:10
La «Mina Solita» de Peramea va funcionar entre 1952 i 1959 | Fotominer
Els veïns de Baix Pallars han tornat a alçar la veu contra la prospecció minera per part de l'empresa Cobalt Rock SL a la zona compresa entre els pobles de Peramea i Bretui. Un espai on ja hi va funcionar una mina entre 1952 i 1959 i que es troba molt pròxim a l'estany de Montcortès, un indret inclòs dins la Xarxa Natura 2000 i el Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

En aquest sentit, l'associació de veïns Lo Pedrís ha denunciat que l'empresa ha rebut un permís de dos anys per a la investigació i prospecció minera. Un fet, que com ja van posar de manifest l'any 2019, podria contaminar les aigües de Peramea i Sellui, atès que les canalitzacions passen per la zona d'estudi plantejada.

De fet, Lo Pedrís ja va presentar dues al·legacions els anys 2019 i 2020 perquè el permís no s'atorgués. A dia d'avui, però, exposen que no han rebut l'informe favorable per part del Departament de Territori i Sostenibilitat que aborda els potencials impactes ambientals d'aquestes prospeccions, i que sustentaven gran part de les al·legacions que van presentar. En aquest sentit, demanen saber quina és la valoració del departament i si van proposar mesures per pal·liar els possibles impactes.

Per aquest motiu, l'associació ha decidit presentar un recurs d'alçada. L'última via legal a la que poden recórrer, i que han dut a terme jutament amb el grup cultural Lo Vent de Port, Les Marques de Pastor, l'Associació dels Salins de Gerri, la Societat Internacional de geologia i mineria (SIGMADOT) i SOS Pirineus.

Així mateix, per la seva part l'Ajuntament de Baix Pallars també presentarà un recurs d'alçada. A més d'aquesta via legal, l'associació Lo Pedrís fa una crida al veïnat del municipi per tal d'estar ben informat, i alerta que segurament aviat caldrà que "es mobilitzin" per tal de fer-se escoltar.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació