1 de març de 2024
agricultura

Unió de Pagesos demana mesures per pal·liar l'encariment dels costos de producció agraris

El sindicat reclama un IVA reduït, rebaixar la tributació per a construccions necessàries per a l'activitat i un gasoil professional

Redacció Pallars | 10 de novembre de 2021 a les 11:45
Paisatge de prats de dall a la Coma de Burg, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu | ACN
Unió de Pagesos ha presentat als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats un seguit de propostes d'esmenes al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2022. L'objectiu de l'organització agrària és pal·liar els efectes negatius que tindran en les rendes de la pagesia, davant de l'encariment dels costos de producció agrícoles, ramaders i forestals en l'electricitat, carburants, adobs, fitosanitaris, plàstics, pinsos, components i el transport.

Entre altres demandes, Unió de Pagesos reclama un IVA reduït per a tots els béns i serveis agraris, eliminar la tributació "abusiva" per les construccions indispensables per a activitats agràries i un gasoil professional. Les esmenes proposades són aplicar un IVA reduït per a tots els béns i serveis emprats en la producció agrícola, ramadera i forestal, excepte els que ja disposen d'un IVA superreduït.

El sindicat també ha demanat als grups adequar l'edat màxima per mantenir la qualificació d'Explotació Agrària Prioritària a l'edat legal de jubilació establerta a la Llei de la Seguretat Social; equiparar les especialitats de cotització agràries en els costos socials dels assalariats en les explotacions a càrrec de persones incloses en el Sistema Especial per a Treballadors Agraris per compte propi inclosos al Règim Especial de Treballadors Autònoms, així com mantenir les condicions lligades a la renda en l'àmbit d'aplicació del Sistema Especial per a Treballadors Agraris per compte propi inclosos al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

Unió de Pagesos també exigeix als governs català i estatal altres mesures econòmiques, com el foment de l'autoconsum i de l'estalvi energètic, i fiscals, com l'adequació dels mòduls de l'IRPF i devolució d'ingressos indeguts, que "no necessiten modificacions legislatives per a dur-se a terme". L'organització agrària amenaça amb mobilitzacions si els responsables polítics no atenen les seves reivindicacions per fer front "al fort i sostingut encariment dels costos de producció".
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació