Divendres, 19 d'abril de 2024
fires

Sort es prepara per a la Fira de Tardor centrada en l'ovella Xisqueta

Els visitants podran gaudir de la fira i mercat multisectorial amb productes d’artesania i de quilòmetre zero, a més d’un ampli programa d’activitats

Redacció Sort | 4 de novembre de 2021 a les 12:30
La Fira de Tardor de Sort aixeca sempre molta expectació | Ajuntament de Sort
Aquest cap de setmana Sort celebrarà de nou la Fira de Tardor després suspendre l'edició anterior a causa de la pandèmia. Enguany, aquesta fira immemorial tindrà de nou com a protagonista l'ovella Xisqueta, l'animal autòcton català que s'ubica majoritàriament al Pirineu lleidatà. 

Tot i que l'origen del certamen rau en la necessitat de trobada per la compra-venda de bestiar, aquest aspecte s'ha anat perdent amb el pas del temps fruit del canvi de costums i l'evolució del sector agrícola i ramader. Així, s'ha obert la porta a una fira de caràcter multisectorial, tot i que el bestiar continua sent protagonista.

Dissabte la jornada començarà amb una xerrada col·loqui sobre la contribució de l'ovella Xisqueta en la investigació arqueològica de la ramaderia antiga, que anirà a càrrec de la investigadora de la UdL, Ariadna Nieto, juntament amb Silvia Valenzuela i el ramader Gerard Fortuny de Casa Ricou de Rivert.

Diumenge se celebrarà el 6è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta, organitzat per l’Associació de Criadors d’Ovella Xisqueta amb el suport de l’Ajuntament de Sort, i que premia a l’explotació que presenta la millor mostra d’aquesta raça. En el marc d’aquest concurs els ramaders fan una exhibició de costums de pastoreig amb l’esperat Concurs del Ganxo, una tècnica tradicional que ajuda al pastor o pastora a agafar a l'ovella.

Seguint amb aquest esperit de canvi i adaptació a nous contextos, la fira es consolida com un esdeveniment on s’hi celebren diverses activitats culturals i lúdiques. Entre elles, espectacles familiars com La Gran Festa, concert d'animació de la mà de la companyia Encara Farem Salat, Contes de Muntanya amb Sara Sareta, propostes escèniques com PELAT, espectacle que esborra les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre i la performance on Joan Català ens convida a fer una revisió natural de les tècniques artesanals o Homenaje, espectacle de circ contemporani on Sílvia Capell ens proposa l'espai on alguna cosa s'atura i ja no hi ha marxa enrere.

La musica també estarà present durant fira amb Sessions de Sound System de la mà de Black Foots Reggae i el concert de Julivert per dissabte a les 20h a l’espai Gastrofira. La Fira de Sort també vol ser un aparador dels productes i tradicions pallareses, és per això que la Fundació Casanovas-Sansa a través del projecte Recossira organitza per 11è any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars on s’hi apleguen més de cinquanta mostres artesanes d’aquest licor tant aromàtic.

En aquest sentit, cal destacar l’Àrea KM0, un circuit que ningú pot perdre's, on artesans i artesanes de tota la comarca, així com també comerços, indústries i entitats, exposen els seus productes i serveis, mostrant tota la riquesa i varietat de la que gaudim al Pallars Sobirà, generant així sinergies entre expositors i visitants i fomentant les relacions comercials dins la zona.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació