Dissabte, 20 d'abril de 2024
os bru

Catalunya, l'Aran i Castella i Lleó intercanvien experiències per millorar la coexistència amb l'os bru

Tècnics de les tres administracions visiten municipis lleonesos i s'entrevisten amb ramaders de la zona

Redacció Pallars Sobirà | 2 de novembre de 2021 a les 11:22
Un gos vigilant uns ramats agrupats en una zona amb presència d'os bru | Acció Climàtica
Els equips tècnics del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, del Conselh Generau d'Aran i de la Junta de Castella i Lleó han visitat durant quatre dies municipis d'aquesta comunitat i s'han entrevistat amb ramaders de bestiar oví, boví i equí i amb explotacions apícoles per conèixer les mesures preventives adoptades per a la prevenció de danys per os bru.

Aquest intercanvi d'experiències ha permès posar en comú les diferents línies de treball d'aquestes institucions en matèria de gestió de l'os bru i conèixer de primera mà les inquietuds i les problemàtiques a les quals s'enfronten els ramaders d'aquests territoris. El Departament d'Acció Climàtica disposa d'un programa de prevenció de danys causats per l'os i de suport a la ramaderia ovina, bovina, equina i caprina i al sector apícola. L'objectiu principal és la implementació de tot un seguit de mesures de prevenció al sector primari durant la temporada de pasturatge en alta muntanya i de transhumància apícola.
 
Per protegir els ramats, s'aplica un sistema integral que inclou l'agrupament de petits i grans ramats en una mateixa muntanya on hi ha presència d'ossos. Aquesta mesura inclou la contractació de pastors per part del departament i el tancament dels ramats per la nit en cercats electrificats. També es donen i promocionen gossos de protecció per defensar el ramat contra els atacs de grans depredadors així com la construcció de cabanes i facilitar la vida dels pastors a la muntanya.

Durant la visita a municipis de Castella i Lleó, han visitat explotacions de bestiar oví, boví i equí i explotacions apícoles de diferents localitats. Així mateix, s'han posat en comú les mesures preventives adoptades per les diferents ramaderies amb l'objectiu d'afavorir l'intercanvi d'experiències amb els ramaders lleonesos i l'estudi i l'aplicació a les explotacions ramaderes del Pirineu, on la població d'ossos ha crescut fins als 64 exemplars censats l'any 2021.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació