Diumenge, 21 d'abril de 2024
pobles

Soriguera es reivindica com el municipi més alt de Catalunya

El nucli de Rubió es troba a 1.697 metres, però l'Institut d'Estadística de Catalunya només té en compte el poble que fa les funcions de capital

Redacció Rubió | 2 de novembre de 2021 a les 09:53
Imatge del poble de Rubió, situat a 1.697 metres d'alçada | ACN
Rubió, al municipi de Soriguera, és el poble més alt de Catalunya, situat a 1.697 metres. Tanmateix, l'Institut d'Estadística de Catalunya situa al capdavant de la llista de municipis més alts del país Meranges, a la Cerdanya, amb 1.539 metres; Lles de Cerdanya, amb 1.471 metres; i Toses, al Ripollès, amb 1.444 metres. Això ha portat a l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, a reivindicar el seu municipi com el més alt de Catalunya si es té en compte que Rubió és dins del seu terme.

L'alcalde considera que l'Idescat només té en consideració el poble que fa les funcions de capital i creu que per fer aquesta estadística s'hauria de considerar tots els pobles del municipi, i en el cas de Soriguera en són 14. A Rubió, de fa anys, ja hi ha un rètol del Parc Natural de l'Alt Pirineu que indica que és el poble més alt de Catalunya. Aquest cartell recorda que a més de Rubió, hi ha altres pobles a Catalunya que també es troben per sobre els 1.500 metres.

Els pobles habitats més alts de Catalunya que segueixen a Rubió són Tor, al municipi d'Alins, amb 1.649 metres; la Bastida de Cerdanya, amb 1.662 metres; El Port del Compte, al Solsonès, amb 1.644 metres o Montgarri, a la Val d'Aran, a 1.640 metres. Fondevilla ha dit que ser el municipi més alt de Catalunya no deixa de ser un distintiu més que pot portar gent al poble de Rubió, on ja hi ha un Jardí de roques, un restaurant i a molt pocs metres el despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes. Un jaciment arqueològic excavat en alçada més gran de Catalunya on hi ha restes de l'Edat de Bronze, restes medievals, així com ceràmica de la Guerra Civil.

L'alcalde de Soriguera conclou que no es pot determinar quin és el municipi més alt de Catalunya solament prenent la mesura de la capital de municipi. En aquest cas, assegura, el llistat hauria de ser de les capitals de municipi més altes de Catalunya. Per contra, considera que s'hauria de prendre les mesures de tots els nuclis poblats del país i determinar d'aquesta manera el poble més alt de Catalunya i a quin municipi pertanyen.

L'Idescat diu que la font de les dades és l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Si no es té en compte solament el poble habitat més alt de Catalunya i sí qualsevol punt del terme, el qualificatiu del municipi més alt de Catalunya correspon al municipi Alins, on hi ha la Pica d'Estats, el cim més alt del país amb 3.143 metres.

 

Altres notícies que et poden interessar

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació