Dijous, 25 d'abril de 2024
FISCALITAT

Els ajuntaments pallaresos deixaran d'ingressar desenes de milers d'euros en plusvàlues

Una sentència del Tribunal Constitucional afectarà als municipis pallaresos amb la pèrdua de fins a 150.000 euros en el cas de Tremp

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Pallars | 28 d'octubre de 2021 a les 09:35
Imatge de l'edifici de l’Ajuntament de Tremp | Jordi Ubach
La decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'anul·lar diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004, com ara la plusvàlua que cobren els ajuntaments als venedors d'un habitatge, pot suposar una important pèrdua per a les arques dels consistoris pallaresos. L'exemple més clar és el de Tremp, on segons l'alcaldessa, Maria Pilar Cases, l'import de les plusvàlues arriba fins als 150.000 euros anuals

Aquest impost grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps, i el tribunal considera que els apartats anul·lats determinen que sempre ha existit un augment del valor dels terrenys, amb independència de si aquest increment s'ha produït realment i en quina quantia. En el cas de l'altra capital pallaresa, Sort, es calcula que la xifra ronda els 35.000 euros, segons fonts municipals, mentre que a la Pobla de Segur la mitjana és d'uns 88.000 euros anuals.

La decisió del Constitucional no té caràcter retroactiu i només afecta, per tant, a les operacions que es tanquin després de l'aprovació de la sentència. La decisió arriba arran de la qüestió d'inconstitucionalitat presentada per la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, Ceuta i Melilla, amb seu a Màlaga.

"Mesures urgents"


Aquesta decisió, que afecta tots els ajuntaments catalans, ja ha rebut la resposta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que ha exigit mesures compensatòries "urgents" després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'impost de les plusvàlues.

L'entitat ha alertat que la decisió de l'àrbitre de la Carta Magna espanyola tindrà un "fort impacte" sobre les hisendes locals, atès que aquest impost és una de les bases del finançament dels ajuntaments. Cal tenir en compte que l’impost de plusvàlues suposa de mitjana un 9,4% dels ingressos fiscals dels ajuntaments catalans.


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació