Dijous, 25 de juliol de 2024
agricultura

Govern i organitzacions agràries reclamen a l'Estat que la nova PAC doni resposta als professionals catalans

Consideren que la proposta ministerial "no assegura un nivell adequat d'ajuts a la renda a milers d'explotacions"

Redacció Pallars | 21 d'octubre de 2021 a les 11:38
Paisatge de prats de dall a la Coma de Burg, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu. | ACN
El Departament d'Acció Climàtica, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), JARC i Unió de Pagesos demanen al ministre d'Agricultura, Luís Planas, que assumeixi el posicionament de Catalunya en relació amb el conjunt d'instruments imprescindibles per a l'agricultura professional catalana i del conjunt de l'Estat.

Aquest posicionament va ser consensuat a la Taula Agrària del 4 de desembre del 2018 i presentat al Parlament. Consideren que l'estat actual dels treballs del Ministeri, en el marc de la redacció del Pla estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) de l'estat espanyol 2023-2027, "no permeten assegurar un nivell adequat d'ajuts a la renda a milers d'explotacions agràries en mans de professionals".

Davant dels canvis significatius que comportarà en els ajuts a la renda la nova PAC 2023-2027, arran de l'augment de les exigències ambientals bàsiques i d'haver de finançar els nous ecoesquemes amb el 23% del límit màxim d’ajuts directes de l'estat espanyol, Acció Climàtica i les organitzacions agràries representatives de Catalunya rebutgen la franquícia de 5.000 euros per explotació a l'hora de determinar la figura d'agricultor actiu. Aquesta permetrà accedir o no als ajuts directes de la PAC, inclòs l'ajut redistributiu, que hauria de beneficiar directament als agricultors professionals.

En aquest sentit, demanen que en el marc dels ajuts associats a la producció s'incorpori un ajut específic per als possibles professionals afectats negativament per la nova convergència dels drets d'ajut a la renda, i que en el marc dels ecoesquemes s'inclogui la protecció sobre la biodiversitat que aporten els sistemes productius a Catalunya.

El Departament i les organitzacions agràries consideren "essencial" analitzar el conjunt d'impactes del nou model -tal com recollia específicament l'acord de la Taula Agrària-, en el seu conjunt, "per tal d'esmorteir-lo amb els mecanismes correctors i que sense configurar adequadament la figura de l'agricultor actiu, els nivells d'ajut associats a la producció per als agricultors professionals afectats per la convergència negativa i uns ecoesquemes que també contribueixin a la preservació de la biodiversitat a les zones humides, es posen en risc a Catalunya milers d'explotacions agràries catalanes, sobretot de sectors com el boví de llet, el boví de carn, l'oví i cabrum, l'arròs i la fruita seca". 

El ministre d'Agricultura i els consellers autonòmics tractaran aquest dijous, en conferència sectorial, els aspectes polítics essencials del Pla estratègic de la Política Agrària Comuna de l'Estat per al període 2023-2027.
 

Altres notícies que et poden interessar

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació