17 d'abril de 2024
paisatge

Veïns del Jussà recullen signatures per aturar la construcció del mirador de Roca Regina

El consell comarcal ha publicat al DOGC l'aprovació del projecte amb un pressupost de 166.000 euros

Redacció Castell de Mur | 14 d'octubre de 2021 a les 12:55
Imatge simulada del mirador de Roca Regina | CCPJ
Un grup de veïns del Pallars Jussà ha iniciat una recollida de signatures per intentar aturar la construcció d'un mirador a Roca Regina, al municipi de Castell de Mur, dins la serra del Montsec. El mirador principal estarà situat on finalitza el camí i sortirà en voladís sobre el congost de Terradets. Es tracta de la instal·lació d'una plataforma d'11 metres de llargària, en voladís sobre el buit, suportada per dos pilars cilíndrics inclinats. Un segon mirador, més discret, aprofitarà la mateixa roca per formar un balcó protegit sobre el barranc del bosc.

Els contraris al projecte creuen que el mirador "malmetrà el paisatge i l’entorn” i que aquest tipus de construccions fomenten un tipus de desenvolupament turístic que s'oposa al model de "turisme sostenible" què s'intenta potenciar els darrers anys. Els promotors de la recollida de signatures demanen que s'arregli la pista perquè es pugui accedir a la zona i es faci un bon manteniment dels cartells que anuncien l'indret. A la petició ja s'hi ha adherit prop de 200 persones. 

La Diputació de Lleida és l'ens promotor de l'obra i el Consell Comarcal del Pallars Jussà l'ens col·laborador. El consell comarcal ha publicat al DOGC l'aprovació del projecte, que preveu la inversió d’uns 166.000 euros, així com la millora dels accessos i camins de la zona. Als miradors s'hi accedirà per un sender circular existent que tindrà origen i final prop de la central elèctrica del nucli de Cellers, vora el túnel de la C-13, on es construirà un punt de trobada amb panells interpretatius del recorregut, la geologia, la fauna i la flora.

La carena de la Roca Regina, de roca calcària i amb unes vistes espectaculars sobre la Conca de Tremp d'una banda i, de l'altra, sobre el Barranc del Bosc, avui dia "suposa un perill per als senderistes a causa de la seva verticalitat i la manca de punts assenyalats", apunta el projecte. Per fer els treballs de construcció dels miradors de la Roca Regina caldrà disposar d'un helicòpter, tant per al transport com pel muntatge.

La que s’ha iniciat actualment no és la primera recollida de signatures que s’ha organitzat contra el mirador de Roca Regina. La primera va ser fa dos anys, quan es va donar a conèixer el projecte per primer cop. En aquella ocasió, el llavors president en funcions de l’ens comarcal, Constante Aranda, explicava que el consell comarcal havia de rebre una partida de 350.000 euros provinent de fons europeus, dels quals se’n volien destinar uns 150.000 al mirador. La resta, segons Aranda, servirien per millorar la senyalització i adequació dels senders de la comarca.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació