1 de 10
Dis la teva!

Desconnectem les elèctriques: 8 d'octubre, prou abusos!

Article d’opinió de Josep Castells, President d'Esquerra Republicana de l'Alt Pirineu i Aran

Pla general d’una planta solar a tocar de la ciutat de Tremp. | ACN
per Redacció, 7 d'octubre de 2021 a les 12:19 |
Senyor director,

L’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta a milions de famílies i també al teixit empresarial del
país que ha d’assumir uns costos superiors a la mitjana europea, ocasionant una clara pèrdua de competitivitat. Malgrat el problema ve de lluny i té múltiples causes, aquests darrers mesos hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint màxims històrics de forma continuada.

L’alarma social generada al voltant de l’increment desmesurat del preu d’un bé considerat essencial ha empès el govern espanyol a impulsar una sèrie de mesures –de manera tardana i ineficaç- que malauradament tampoc resoldran el problema d’arrel ni ajudaran a un canvi de model.

En un mercat dominat per unes poques grans empreses que tenen vincles estrets amb els dos grans partits de l’Estat (per exemple mitjançant la presència de diversos exministres en consells d’administració de les elèctriques), la ciutadania no acceptarà de cap manera que les administracions restin immòbils davant els abusos tarifaris que estem patint.

Des d’una visió estrictament municipalista, aquest fort increment del preu de l’electricitat en un context de recessió econòmica farà que moltes més famílies no puguin assumir les factures i es trobin en risc de pobresa energètica. Seran doncs els ajuntaments qui hauran de respondre destinant majors recursos des dels serveis socials. És a dir, intentant corregir allò que els poder públics de l’Estat no han estat capaços de solucionar en la regulació del mercat elèctric.

Davant aquesta situació es fa més necessari que mai aprofitar totes les eines disponibles per tal d’abaratir la factura a les famílies vulnerables, començant per ampliar la cobertura del bo social que permeti aplicar majors descomptes en base a criteris de renda i la situació personal i familiar.

Sent conscients de la dificultat per trobar solucions a curt termini, si tenim clar que aquestes han de passar per una major sobirania energètica, evolucionant d’un model oligopolístic concentrat en unes poques empreses a un model més diversificat amb participació de la ciutadania. En aquest sentit, l’execució dels fons europeus és una oportunitat per incidir en aquest canvi de model, afavorint aquells projectes orientats a la diversificació del mercat, l’eficiència energètica i l’impuls definitiu a les renovables.

Al Pirineu estem davant una oportunitat única per establir un nou model de transició energètica. Ara no hem de tornar a ser els grans productors d’energia, amb grans centrals solars que ocupin les terres comunals i agrícoles, que desplacin la nostra pagesia, la nostra ramaderia i el nostre turisme. No tenim la necessitat d’instal·lar grans infraestructures de transport elèctric per consumir energia a centenars de kilòmetres, ni tampoc nous corredors que malmetin, encara més, el nostre territori.

Ara hem d’utilitzar els fons europeus per democratitzar la producció d’energia, perquè tothom tingui accés a una energia neta i assequible econòmicament, no hem de tornar a repetir el mateix model de fa 100 anys. No s’hi val a dir que anem tard i amb això pensar que tenim llicència per fer-ho malament. Cal fer-ho, però prioritzant l’eficiència energètica i l’autoconsum, transformant el model dels oligopolis energètics i posant al centre, les persones.

Però en aquesta, com en moltes altres reivindicacions, les administracions (especialment les més properes) i el conjunt de la ciutadania hem de treballar braç a braç per assolir els objectius. Per aquest motiu, donem suport i ens sumem a la convocatòria “Desconnecta de les elèctriques!" contra l’increment del preu de la llum el proper 8 d’octubre i sumar-nos a l'apagada de 22 a 22:30h des de la nostra comarca. Des de les institucions i també des del carrer empenyem per la regulació del mercat elèctric.

Josep Castells
President d'Esquerra Republicana de l'Alt Pirineu i Aran

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació