Dissabte, 20 d'abril de 2024
ramaderia

La tardor i el risc de nevades precipita la baixada dels ramats

A Llessui 4.300 ovelles s'han de separar una a una en onze ramats d'explotacions ramaderes

Redacció Llessui | 5 d'octubre de 2021 a les 09:40

Amb l'arribada de la tardor i la possibilitat que caiguin les primeres nevades, els ramats comencen a baixar de les muntanyes abans que els agafi el fred. A la muntanya de Llessui hi han passat l'estiu unes 4.300 ovelles de 12 ramaders. Tots els pastors les pugen el mateix dia i les entreguen a un únic pastor que les guardarà durant tres mesos.

Igualment, tots els pastors les fan baixar el mateix dia; les mateixes 4.300 ovelles, unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. La tria es fa al triador, un passadís de fusta amb diferents portes que condueixen a un tancat. Així, cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles passa pel passadís.

Uns dies abans de pujar a la muntanya, amb les ovelles ja xollades, cada pastor posa una senyal als seus animals amb una marca de la seva explotació a l'esquena. D'aquesta manera, a l'hora de triar les ovelles de cada propietari identifica ràpidament les del seu ramat.

Separades ja les ovelles de cada pastor a cada pleta, arriba l'hora de comptar-les per comprovar que hi són totes i no se n'ha perdut cap. Una a una, els pastors les fan tornar a sortir i les van comptant. Quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que pastor i ovelles van fer al juny per tornar cap a casa.

A la muntanya de Llessui hi pugen set ramats de Llessui, un d'Enviny, dos d'Estac i un d'Esterri de Cardós. Els pastors de més lluny com els d'Enviny o Estac fan nit a la muntanya abans d'arribar a casa per no cansar tant els animals. Els de Llessui, amb una sola jornada, ja fan tot el trajecte. Els ramats passaran l'hivern a les granges i sortiran a pasturar pels prats propers al poble. L'estiu vivent es dirigiran altre cop cap a la muntanya de Llessui per repetir de nou el cicle.

FOTOS


 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació