Divendres, 19 d'abril de 2024
alta tensió

La MAT d'Isona té previst passar per Tremp, Castell de Mur i Gavet de la Conca

El projecte que vol dur energia eòlica i fotovoltaica des d'Aragó ja ha començat a demanar autoritzacions a les diferents administracions

Redacció Isona | 3 de setembre de 2021 a les 11:04
Pancarta de la Plataforma contra l'Autopista Elèctrica | Plataforma contra l'Autopista Elèctrica
El projecte de línia de molt alta tensió (MAT) entre l'Aragó i Isona es comença a perfilar. Segons ha avançat el diari Segre, la iniciativa del clúster Forestalia que vol portar energia eòlica i fotovoltaica a l'Aragó i dur-la fins a Catalunya, ja ha iniciat els tràmits per demanar autoritzacions a les diferents administracions. 

Es tractaria d’un projecte de 400 quilovolts (kV) i un traçat total de més de 100 quilòmetres des la localitat oscenca de Laluenga fins a Isona, i que també passaria pels municipis pallaresos de Tremp, Castell de Mur i Gavet de la Conca, tot entrant per la zona del Pont de Montanyana. Aquesta és una dels tres iniciatives que Forestalia té sobre la taula, i que formen part del l'anomenat projecte Sputnik.

Segons el diari lleidatà, el projecte que té previst arribar al Pallars connectaria amb la futura subestació elèctrica que Red Eléctrica de España (REE) vol construir a Isona. Segons la documentació del projecte, la inversió per construir aquesta línia de molt alta tensió superaria els 26 milions d'euros, i ja comptaria amb el vist-i-plau de REE per connectar-la amb la subestació isonenca.

S'esperen mobilitzacions


Quan es va tenir coneixement d'aquest projecte la setmana passada, la notícia va generar preocupació al Pallars. Des de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica Montsó-Isona han fet saber la seva “consternació" davant la magnitud de la futura línia de molt alta tensió, i ja han posat en coneixement dels seus advocats la informació del projecte, que consideren irregular.

Així mateix, des de la plataforma confirmen les sospites de que aquest projecte, com també la voluntat d'establir grans parcs fotovoltaics al Pallars, poden comportat la reactivació de l'anomenada Autopista Elèctrica entre Peñalba (Osca) i Isona, que ja va ser rebutjada fa uns mesos.

Per la seva banda, tal com es publicava la setmana, passada, fonts del Govern català apuntaven que s'està estudiant presentar al·legacions a aquest projecte. De moment, Unió de Pagesos ja ha anunciat que ho farà, igual que l'entitat ecologista GEPEC-EdC.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació