Dissabte, 20 d'abril de 2024
memòria històrica

Recuperar la memòria de la població civil durant la guerra al Pallars

Una col·laboració entre el Consell del Jussà i Memorial Democràtic permet aglutinar el testimoni dels pallaresos que van viure la guerra lluny del front

Redacció 3 de setembre de 2021 a les 10:24
Imatge del canal de Gavet afectat pel bombardeig | CCPJ
El Pallars Jussà s'ha convertit durant els darrers anys en un punt d'atracció del turisme "històric" gràcies al molt ben conservat patrimoni arqueològic de la Guerra Civil. Un patrimoni que ha estat objecte de diversos projectes i actuacions impulsades des del Consell Comarcal del Pallars Jussà amb l'ajut del Memorial Democràtic de Catalunya.
 
Fins ara s'havien centrat en els testimonis i els escenaris bèl·lics del Front del Pallars, però la guerra a la comarca també va tenir una dimensió civil que va deixar la seva petjada en els pallaresos que van viure aquells esdeveniments. És a dir, aquells escenaris directament relacionats amb els fets de la guerra, però situats fora del front de batalla.

L'any 2020 es va realitzar un treball de recerca dels indrets de refugi i amagatall durant la Guerra Civil, que va permetre classificar una seixantena de refugis i amagatalls. En concret, són 18 llocs de refugi antiaeri, 23 amagatalls per persecució ideològica o religiosa, 8 per evasió o deserció, 7 per l'entrada de les tropes nacionals i 2 refugis per combats al front.

Uns escenaris que continuen vius en la memòria d'un conjunt de pallaresos i pallareses que van viure la guerra durant la seva infància, i el testimoni dels quals encara no ha estat objecte d'una recerca específica. Enguany, gràcies a l'ajut sol·licitat al Memorial Democràtic, i fruit del projecte La memòria dels altres escenaris de la guerra. La vida de la població civil vora del front, hi haurà la possibilitat de recollir la seva experiència.

Aquests testimonis permetran, d'altra banda, completar el nodrit compendi de memòria oral del territori, i aportarà informació per a definir noves rutes temàtiques fora del front de guerra, especialment en els principals nuclis urbans i al voltant de les poblacions.
 

Senyal de refugi antiaeri en una paret de Tremp Foto: Dani Cortijo


 Consulta el llistat de refugis i amagatalls del Pallars Jussà
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació