Dissabte, 20 d'abril de 2024
Dis la teva!

Un Departament d’Educació transparent i ètic. Segur?

Article d’opinió d’una treballadora dels Serveis Educatius dels Pallars

Redacció 29 d'agost de 2021 a les 18:38
Senyor director,

Soc treballadora dels Serveis Educatius dels Pallars que, per aquells que no coneguin el món de l’educació, són places per a mestres i professors destinades a tasques complementàries a les que es duen a les escoles i instituts, tals com suport i formació als centres, elaboració de materials, atenció a l’alumnat amb necessitats educatives, etc. 

La darrera setmana del mes de juliol hem tingut la sort que s’ha augmentat la plantilla al CRP del Pallars Jussà, és a dir, que s’ha publicat una plaça més per a un/a mestre/a. Però això que inicialment ens semblava una molt bona notícia, s’ha acabat transformant en un malestar. 

Com és conegut, tan els Serveis Educatius com els centres anem curts de personal i és una demanda recurrent que augmentin plantilles per a poder atendre millor a l’alumnat. Però realment ens ha sorprès molt que afegissin una plaça al CRP del Pallars Jussà quan tants d’altres ho necessiten igual o més, i que ho hagin fet en aquestes dates, la darrera setmana de juliol. 

El més habitual, és que les ofertes d’aquests llocs de treball es publiquin al mes de juny (si bé hi poden haver excepcions per diferents motius), i que s’obri un termini per a que els candidats interessats que compleixin els requisits s’hi puguin presentar i ser entrevistats. Aquest cop també s’ha fet així, de forma completament legal, però deixi’m que dubti de les bones intencions de la creació d’aquesta plaça publicant-la la darrera setmana de juliol (quan tots els mestres estan de vacances), amb un termini per presentar currículums de menys de 48 hores. 

Curiosament s’hi van presentar únicament dues candidates que varen ser convocades a una entrevista el darrer dia laboral de juliol. Però igualment curiós és que a la segona candidata se li va anul·lar l’entrevista cinc minuts abans al·legant que no era funcionària (requisit que no s’especificava a la convocatòria). Finalment, quedava una única candidata. El perfil professional d’aquesta única candidata és conegut: ocupa un càrrec públic com a alcaldessa d’un municipi del Pallars Jussà, i havia ocupat altres càrrecs de certa influència com a delegada territorial del govern a l’Alt Pirineu i Aran o com a Diputada al Parlament de Catalunya. 

Permeti’m, doncs, dubtar de la ètica d’un procés de creació d’una plaça (repeteixo, una demanda recurrent a molts serveis educatius des de fa anys), en un moment del curs com en el que es va fer i en el qual tan sols s’ha presentat una funcionària (quan són places habitualment força sol·licitades). El moment i la manera em fa dubtar de que aquesta plaça s’hagi creat per a una necessitat del CRP. Podria ser que les portes giratòries tinguessin també una entrada al Departament d’Educació?

Així doncs deixo que cadascú tregui les seves pròpies conclusions. Jo simplement em pregunto: estem segurs de que en el sistema educatiu públic estem tots en igualtat de condicions i tenim les mateixes oportunitats?

Anna Quintana Ausió

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació