Dijous, 18 d'abril de 2024
govern

El Sobirà demana la implicació del Govern en un «pla de xoc» per millorar les carreteres

El president comarcal vol uns Jocs d'Hivern equilibrats territorialment, fent participar per altres vies les zones que no acullin proves

Redacció Sort | 26 d'agost de 2021 a les 20:38
Aragonès, Isus i diversos alcaldes del Sobirà a l’exterior del consell comarcal | ACN
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha demanat la implicació del Govern en un "pla de xoc" impulsat des de l'ens comarcal per a la millora d'accessos a nuclis de població. Així li ha traslladat el seu president, Carles Isus, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió que ha tingut lloc aquest dijous a Sort i a la qual també han assistit diversos alcaldes de la comarca.

L'objectiu és que l'executiu català i la Diputació de Lleida complementin l'aportació de més de 750.000 euros que es preveu fer des del consell i els ajuntaments. El president del consell comarcal ha afirmat que el primer "compromís" per resoldre la manca de millores als 300 quilòmetres de vies d'accés als nuclis habitats arribarà del propi ens i que el que es busca és que tant la Diputació com el Govern també s’hi involucrin. Isus ha assegurat que aquesta és una qüestió prioritària i que el més urgent és pal·liar el dèficit d'inversions dels darrers anys per, després, poder fer un manteniment anual d'aquesta xarxa.

Isus ha detallat que els accessos als pobles de l'Alt Pirineu sovint són complicats perquè es tracta de vies de muntanya que després de l'hivern queden molt castigades. Per aquest motiu, ha afegit, necessiten inversions de manteniment més grans. En aquest sentit, ha dit que tot plegat és necessari per evitar el despoblament d'aquests nuclis. Així, ha assegurat que aquest és un dels primers factors que provoca que la gent marxi a viure a zones més ben comunicades i que, per aquest motiu, cal també garantir que a aquests punts hi pugui arribar el transport escolar i el sanitari.

Uns Jocs Olímpics d’Hivern equilibrats


A la trobada també s'ha parlat de la candidatura de Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Sobre aquesta qüestió, Isus ha dit que totes les comarques han de participar al projecte per fer que aquest "no desequilibri territoris”. Isus ha explicat que la comarca vol implicar-se en el projecte, encara que en aquesta zona no s'aculli cap de les proves previstes. Així, ha defensat que cal buscar altres vies de participació. Finalment, ha afirmat que cal que buscar uns jocs "sostenibles" mediambientalment, seguint el criteri marcat pel Comitè Olímpic Internacional (COI).

Un altre dels punts tractats durant la trobada ha estat el de la necessitat de reactivar les comissions bilaterals entre el Govern i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. L'objectiu és debatre en aquest marc sobre els diversos aspectes diferencials que tenen els territoris de muntanya. En aquest sentit, s'ha agraït l'esforç de l'executiu català en el desplegament de la fibra òptica tot i que es considera que més que parlar de percentatges de població que tenen accés a aquesta tecnologia, cal tenir en compte el nombre de pobles on hi arriba.

Isus ha destacat que la resposta d'Aragonès ha estat "molt receptiva". Altres aspectes que s'han abordat han estat el de la manca d'habitatge, precisament poc després que des de la comarca s'hagi posat en marxa un programa per impulsar el lloguer de pisos, i el de la necessitat de continuar potenciant l'heliport de Tírvia.
 

Visita institucional al Pallars


La trobada ha tingut lloc en el marc de la visita institucional que el president Aragonès ha realitzat aquest dijous al Pallars. La primera parada ha estat aquest matí a la Pobla de Segur, on s’ha reunit amb el seu alcalde, Marc Baró. El president s’ha compromès a estar al costat del municipi i del conjunt del Pallars i ha assegurat que els Pirineus "tenen un gran futur si treballem col·lectivament totes les administracions”.
 


​A la tarda, el president ha visitat les poblacions de Llavorsí i Esterri d’Àneu, on ha mostrat el compromís del Govern "de treballar per dotar de serveis adequats els municipis pallaresos i per promoure el seu desenvolupament”. Aragonès també ha tingut temps d’estar a la Mollera d’Escalarre, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, des d'on ha pogut conèixer els reptes d’aquest espai natural.

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació