Divendres, 19 d'abril de 2024
pedra seca

Una mostra reivindica l'arquitectura de la pedra seca i l'ofici que la treballa

Imatges de barraques, cabanes o llobateres es poden veure a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu fins a l'1 de setembre

Redacció Esterri d'Àneu | 23 d'agost de 2021 a les 11:51
Imatge d’arxiu d'un marge de pedra seca | Arxiu
El novembre de 2018 la Unesco va incloure l'art de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura va ser presentada per nou estats del centre i el sud d'Europa, entre els quals hi havia Espanya. Ara, gairebé tres anys després, ha arribat a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya, una exposició que fa un repàs a les construccions de pedra seca tot reivindicant aquesta arquitectura i l'ofici que la treballa.

Entre els exemples destacats hi ha la Llobatera de Lladorre, la Barraca de Manilles (l'Alt Camp), el Mas Llauradó (el Segrià), la Barraca de l'Ametller (el Montsià), el Marge de Bessó (les Garrigues) o la Casa de les Tines (el Bages). 

Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, ha aprofitat la mostra per reivindicar no solament l'arquitectura de la pedra seca sinó també els antics oficis com pastors o ramaders que feien que aquestes construccions tinguessin sentit. Per Abella, malauradament moltes d'aquestes construccions s'han abandonat i, com a conseqüència, el paisatge “s’ha deshumanitzat”. Abella ha recordat que aquestes tècniques ja existien fa molts segles i s'han utilitzat fins als nostres dies.

A part de les cabanes per aixoplugar pagesos i animals, presents a gairebé tot el país, al territori pirinenc són característics els aixoplucs per als pastors, així com les cabanes associades a les bordes. L'orografia especial de la zona així com les característiques econòmiques de l'Alt Pirineu, força orientat a la ramaderia, fa que abundin tipologies poc freqüents en altres indrets o que són exclusives de la zona, com pletes, corrals, munyidores, llobateres o ponts de petites dimensions, entre d'altres.

A les comarques prepirinenques també hi proliferen un altre tipus de construccions singulars: els forats de trumfos. Servien per guardar-hi patates de llavor a una temperatura constant, sempre per damunt dels 0°C.

La mostra ha estat organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura i l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT).
 

Dos persones visitant l’exposició a l'Ecomuseu. Foto: ACN

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació