Divendres, 19 d'abril de 2024
onada de calor

L’onada de calor deixa quatre rècords històrics de temperatura al Pallars

A les estacions meteorològiques de Sant Romà d’Abella, el Montsec, la Bonaigua i Salòria

Jordi Ubach Llorens Sant Romà d'Abella | 16 d'agost de 2021 a les 08:47
Banyistes en una zona de bany de l’embassament de Sant Antoni aquest diumenge. | ACN
L’onada de calor ja no és damunt nostre aquest dilluns, però marxa deixant uns quants rècords històrics a les comarques pallareses. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, dissabte es van batre nous rècords absoluts de temperatura màxima a 21 de les 149 estacions automàtiques amb més de 10 anys de dades. I quatre són pallareses.

Una d’elles és l'estació meteorològica de Sant Romà d’Abella, que dissabte va registrar la temperatura més alta de tot l’episodi a Catalunya amb 43,1ºC i on la màxima fins la data era de 41,8ºC, del 7 de juliol de 2015. També al Montsec, on es va arribar a 32,5ºC i la màxima era de 31,7ºC, del 28 de juny de 2019. La tercera és l’estació meteorològica de la Bonaigua, que va assolir els 25,6ºC de màxima, superant en quatre dècimes el registre del 18 d’agost de 2012. Per últim, al pic de Salòria es va arribar dissabte als 24,1ºC, una dècima més que el mateix 18 d’agost d’ara fa nou anys.
 

Tremp, temperatura màxima de diumenge


Si Sant Romà d’Abella es va convertir dissabte en la màxima de Catalunya, aquest diumenge ha estat el torn de Tremp. Ho ha fet amb valors més baixos que el dia anterior, quan amb 43ºC es va convertir en el segon registre més alt de Catalunya. L’estació de la capital del Pallars Jussà ha assolit els 41,2ºC, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, dos dècimes més que una altra de les temperatures destacades de la jornada: els 41ºC de Sant Romà d’Abella.

L’onada de calor que deixem enrere és comparable a la que va viure Catalunya el juny de 2019, amb temperatures màximes que van pujar fins els 43,8ºC a Alcarràs (el Segrià) o els 43,6ºC a Artés (el Bages). La d'Alcarràs, de fet, és la temperatura màxima mai registrada a Catalunya en els últims 30 anys, com a mínim.

Les temperatures es normalitzen


La previsió per aquest dilluns i els propers dies és que la intensa calor disminueixi notablement en el conjunt del país, un descens que es notarà especialment a les zones més elevades i al Pirineu.

Segons ha informat en un comunicat, el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzat l'episodi de calor extrema, tot i que continuaran les temperatures elevades habituals del mes d'agost. Per aquest motiu, Protecció Civil ha desactivat l'alerta per l'onada de calor que ha afectat Catalunya des del passat dijous.
 

Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació