Dimecres, 24 d'abril de 2024
incedis

Suspeses les acampades i limitat l'oci juvenil a vuit municipis del Pallars pel risc d'incendis

El Govern prohibeix també tota l'activitat agrícola amb maquinària durant el dia excepte en la recollida de la fruita i l'accés motoritzat als municipis en perill

Lluís Girona / Roger Tugas / Jordi Ubach Tremp | 12 d'agost de 2021 a les 08:36
Infants arribant a una casa de colònies en imatge d'arxiu | ACN
Les acampades i altra activitat juvenil al medi natural queda suspesa fins dilluns a causa de l'onada de calor i l'alt risc d’incendi en vuit municipis pallaresos. Tos són del Pallars Jussà i en concret es tracta d’Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Sant Esteve de la Sarga, Talarn i Tremp. És una de les mesures anunciades aquest dimecres pel secretari general d'Interior, Oriol Amorós, per evitar l'aparició de focs en una situació que ha titllat d'"excepcional" i s'aplicarà a 279 municipis de 24 comarques, aquells on el perill d'incendi és qualificat d'alt.


"Cal cancel·lar totes les activitats de joventut de tipus acampada o ruta en zones qualificades de nivell 3", ha exposat en roda de premsa Amorós, que ha subratllat que aquells que ja hi estiguin hauran de tornar a casa ja des d’aquest dimecres a la nit i fins dilluns, quan s'espera que l'onada de calor acabi. De la mateixa manera, les activitats dels casals de colònies i estades esportives s'hauran de limitar als entorns immediats de l'espai de pernoctació.

El Govern també suspèn tota l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10h i les 20h, exceptuant en el cas de la recollida de la fruita. Igualment, ha prohibit tot el transport en el sector forestal, així com treballs en línies elèctriques en el mateix horari, quan tampoc no es podran fer treballs d'obres i manteniment de vies públiques, amb algunes excepcions que fixarà l'executiu. Finalment, també se suspèn la circulació motoritzada al medi natural en aquests municipis, excepte per a les persones que hi visquin.


Amorós ha avisat que els cossos de seguretat controlaran l’accés al medi natural i sancionaran aquells que no compleixin les prohibicions i ha subratllat que el risc és elevat perquè, malgrat que normalment les onades de calor duren un o dos dies, aquest cop es preveu que en siguin cinc. A més, no es preveuen episodis importants de vents i, malgrat que això hauria de dificultar l'expansió dels focs, també en dificultaria la lluita per l'extinció a les nits.
 
Igualment, el Govern ha activat dos plans d'emergència, l'Infocat i el Procicat per onada de calor i el número dos d'Interior ha instat sobretot a no llençar burilles al medi rural, ja que aquestes causen un de cada 20 incendis, per bé que en total els humans són responsables del 80% dels incendis. "Cal evitar les simultaneïtats, si n'han d'afrontar 3 ó 4 incendis alhora, els bombers patiran molt", ha alertat Amorós. També ha instat a cuidar la gent vulnerable, com gent gran i malalts crònics i a evitar fer esport o passejar mascotes en els moments de més calor.
 

Els 279 municipis en nivell 3 del Pla Alfa by edicio naciodigital on Scribd


 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació