Diumenge, 3 de novembre de 2024
Memòria històrica

Record permanent per a Feliu Jaumot, el veí de la Vall Fosca víctima de l'horror nazi

Una placa el recorda a la seva casa natal de la Pobleta de Bellveí

Redacció 2 d'agost de 2021 a les 15:44
Homenatge a Feliu Jaumot a la Pobleta de Bellveí | @catmemoria
Feliu Jaumot Montané, fill de la Pobleta de Bellveí, va ser un dels més de 900 catalans que es té constància que van morir al camp d'extermini nazi de Gusen. Des d'aquest cap de setmana, té un homenatge permanent a la Vall Fosca: una placa el recorda a la seva casa natal. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i el Memorial Democràtic L’acte d’homenatge es va realitzar aquest diumenge a la plaça del Portal de la Pobleta de Bellveí. L’historiador Josep Calvet va fer una aproximació biogràfica a la seva figura i posteriorment es va inaugurar el plafó de record que s'ha integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que agrupa diferents indrets testimonis de la nostra història recent.

Un soldat republicà


Feliu Jaumot Montané va néixer a la Pobleta de Bellveí l’any 1909. Durant la Guerra Civil, militava al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i es va incorporar al front quan la seva lleva va ser mobilitzada per part de l’exèrcit de la República.

Al gener de 1939, davant l’imminent final de la guerra va iniciar la retirada cap a França. Va arribar a Prats de Molló creuant el coll d’Ares, al Ripollès el punt per on van passar a l’exili prop de cent mil espanyols.

Setmanes després, el mes d’abril, va ser traslladat al camp d’internament d’Agde, i quan en va sortir va treballar a Lilla, al nord de França, prop de la frontera amb Bèlgica.

Pres numero 9.348


Després de l’ocupació nazi de França, va ser detingut pels alemanys. Primer el van internar al camp de presoners de guerra Stalag I-B, de Hohenstein, una petita ciutat de Prússia Oriental que avui pertany a Polònia.

A l’agost de 1940 va ser traslladat al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria, en un comboi integrat per 168 espanyols. Se li va assignar el número de matrícula 3.562. Poc després el van traslladar al subcamp de Gusen, on va rebre el número de matrícula 9.348.


Feliu Jaumot va morir a Gusen el 24 de juny de 1941, uns dies després de fer 32 anys i havent passat deu mesos patint l’horror dels treballs forçats.

El complex Mauthausen-Gusen


El complex de Mauthausen-Gusen va ser un lloc de destí sobretot de presoners polítics. Quan el camp de Mauthausen va estar ple, es va obrir a menys de 5 quilòmetres el subcamp de Gusen I. L’any 1944, se n’obririen encara dos més: Gusen II i Gusen III.

Tot i que no hi ha xifres exactes, alguns estudis situen en unes 125.000 persones el nombre mínim de víctimes mortals en aquest complex, de les quals unes 936 eren catalanes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació