Dissabte, 20 d'abril de 2024
Medi ambient

​El Parc Natural de l'Alt Pirineu ja és major d'edat

La declaració es va fer l'1 d'agost del 2003

Redacció 2 d'agost de 2021 a les 13:25
Un dels paratges del Parc Natural de l'Alt Pirineu | @pnaltpirineu
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ja és major d'edat. Aquest diumenge, 1 d'agost, es van complir els 18 anys de la seva declaració. Va ser l'1 d'agost del 2003 quan va veure la llum el parc natural més extens de Catalunya amb l'objectiu d'afavorir la conservació i la dinamització socioeconòmica d'aquest singular territori natural i cultural dels Pirineus. La superfície del parc frega les 80.000 hectàreees –és el més gran del país- repartides entre dues comarques: el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. Entre altres, inclou el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143 m). Destaca per les extenses pastures mantingudes per l’acció de la ramaderia i animals tan emblemàtics com el gall fer, el trencalòs o l’os bru.

El parc abraça també diversos nuclis de població –fins a quinze municipis-, on es pot gaudir d'un patrimoni cultural interessant, tant des del punt de vista arquitectònic com arqueològic i d'obres d'art sacres. La seu del parc és a Llavorsí, on es pot visitar el centre ubicat al paller de l'Antonet, que disposa d'informació i organitza exposicions i tallers.


Recentment, com la majoria de parcs naturals del país, han començat a aplicar-se restriccions a l'ús públic. Concretament, cal reservar i pagar per utilitzar els aparcaments que donen accés a la Pica d'Estats: la Molinassa, Aixeus, pla de la Selva i la Farga.


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació