Divendres, 19 d'abril de 2024
Esports

L'esquí de muntanya serà olímpic el 2026

L'skimo debutarà als Jocs Olímpics d'Hivern Milà-Cortina d'Ampezzo

Redacció 26 de juliol de 2021 a les 11:51
Esquiadores de muntanya en una competició de la FEEC | Josep Maria Montaner
L’esquí de muntanya es convertirà en nou esport olímpic als pròxims Jocs que se celebraran l’any 2026 a la Llombardia amb seu compartida entre la ciutat de Milà i la de Cortina d’Ampezzo als Dolomites.

L’assemblea plenària del COI va aprovr la setmana passada per unanimitat la proposta que ja va ser aprovada des del comitè organitzador i ha inclòs a l’esquí de muntanya com a nova disciplina olímpica, tal i com informa la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

Cal recordar que els pròxims Jocs se celebraran aquest 2022 a Pequin on l’esquí de muntanya ja havia demanat ser olímpic i es va quedar a les portes.

Amb l’entrada de l’esquí de muntanya en uns JJOO, la FEEC i les federacions de muntanya, es converteixen en les úniques federacions en tenir disciplines olímpiques d’estiu i d’hivern. Cal recordar que l’escalada debutarà com a esport olímpic en els Jocs que se celebren aquests dies a Tòquio.

Precedents amb medalles


La primera aparició olímpica contemporània de l’esquí de muntanya va ser l’any 2020 als Jocs de la Joventut celebrats a Lausana. Allà, els esportistes catalans van ser un dels grans dominadors de les diferents modalitats tornant dels Jocs amb una medalla d’or en esprint femení, aconseguida per Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà), un bronze en esprint masculí, aconseguit per Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà) i un bronze en la prova de relleus mixtes on Costa, Ferrer, Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CEPS) van aconseguir el tercer lloc final.

L’or de Maria Costa es va convertir en el primer or aconseguit mai per un esportista catalana en uns JJOO d’Hivern. L’esportista de muntanya bagenca va ser reconeguda com a esportista catalana amb més projecció aquest mateix 2021.

L’esquí de muntanya va aparèixer de forma fugaç als JJOO d’hivern de Paris 1924, Saint Moritz 1928 i Garmish-Partenkirchen de 1938. Ho va fer sota el nom de patrulla militar i en una barreja entre esquí de muntanya i biatló.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació