Divendres, 19 d'abril de 2024
incendi horta de sant joan

Penes de tres i quatre anys de presó per als acusats de l'incendi d'Horta de Sant Joan

Les famílies consideren les penes de presó molt baixes pels piròmans que van provocar l’incendi, on van morir dos bombers pallaresos

Victor Rodrigo / Tomàs Garcia Horta de Sant Joan | 22 de juliol de 2021 a les 09:52
Les flames de l’incendi d’Horta de Sant Joan, el 2009 | ACN
Els dos acusats per l'incendi d'Horta de Sant Joan del 2009 no aniran a judici i accepten condemnes de presó. La Fiscalia de Tarragona, la Generalitat com a acusació particular i els acusats, han arribat a un acord de conformitat i els piròmans han acceptat penes 4 anys i 1 dia de presó l'un, i 3 anys, 9 mesos i 1 dia de presó l'altre. 

L'incendi va començar el 20 de juliol i l'endemà, afavorit per les condicions meteorològiques, es va reactivar, amb focus actius de foc no només en el perímetre sinó també en tota la superfície de l'incendi. L'episodi va provocar que els efectius de GRAF Lleida a la zona quedessin atrapats. El veí de Tremp, Jaume Arpa, i el poblatà Jordi Moré, hi van perdre la vida juntament amb David Duaigües, Pau Costa i Ramon Espinet. L'únic bomber supervivent va ser el també veí de la Pobla de Segur, Josep Pallàs, que va patir greus cremades.

Les famílies dels bombers finats i de tots els afectats han mostrat la seva profunda disconformitat amb les penes, que consideren massa baixes. Els dos acusats han estat condemnats per delictes d'homicidi per imprudèncialesions i també el d'incendi forestal. Es mantenen, d'altra banda, les indemnitzacions que se'ls reclamaven en l'escrit de conclusions i que s'eleven a prop de 9 milions d'euros.

L’advocat de les famílies, Pau Simarro, ha explicat que, tot i que la finalització del procediment amb l'acord entre les parts "tanca un capítol de la seva vida", les famílies continuen sentint "dolor" perquè, després de la indemnització, la Generalitat "no va voler arribar al fons de l'assumpte ni esbrinar on estaven alguns comandaments durant l'incendi", diu. 

"Les famílies segueixen sense saber perquè els cinc Bombers GRAF Lleida van morir i un altre va resultar ferit greu", lamenta Simarro. A més, denuncia, els comandaments responsables de l'incendi d'Horta de Sant Joan durant el tràgic succés, "segueixen dins del cos i ningú els ha sancionat". És per això que demana al cos de Bombers que "miri com fer les coses ben fetes perquè mai més cap altre bomber perdi la vida treballant", ha afegit.

12 anys després de la tragèdia


Precisament, la publicació de les penes per als piròmans aquest dimecres ha coincidit amb el 12è aniversari de la tragèdia. En diferents parcs de bombers de Lleida, entre els quals el de Tremp, es va retre un homenatge als cinc bombers que van perdre la vida en aquell incendi.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació