Dijous, 25 d'abril de 2024
hidroelèctriques

Tret de sortida als actes de celebració del 50è aniversari de la Central Hidràulica de Tavascan

La represa de les visites a la instal·lació, aturades durant mesos per la Covid-19, n'ha estat la primera activitat

Redacció Tavascan | 14 de juliol de 2021 a les 07:40
Imatge de la presentació del logotip de la commemoració dels 50 anys de la central | ACN
L'Ajuntament de Lladorre i Endesa han presentat aquest dimarts els actes de celebració per a la commemoració del 50è aniversari de la inauguració de la Central Hidràulica de Tavascan, ubicada al poble de Tavascan, al municipi de Lladorre. Ho han fet estrenant, en primer lloc, el logo commemoratiu de l'efemèride, tota una declaració d'intencions de l'esperit d'aquesta celebració ja que posa de manifest la importància de l'activitat energètica a la història del municipi.

També s’ha iniciat la programació d'activitats per commemorar el 50è aniversari de la instal·lació, que s'estendran fins a l'estiu que ve. L'acte central tindrà lloc al mes de setembre, quan està previst realitzar una trobada a la mateixa central amb treballadors, extreballadors, veïns del poble i representació institucional. En aquesta jornada s'inaugurarà, també, el nou espai divulgatiu a l'interior de la central, entre d'altres coses. 

El tret de sortida realitzat aquest dimarts s'ha fet coincidir amb la represa de visites a la central hidràulica, que suposen un complement de la visita al Centre d'Interpretació de l'Aigua de Tavascan, on s'explica la història de la construcció del complex i es fa una aproximació als conceptes bàsics de la generació d'energia hidroelèctrica. Una de les novetats que ofereix el centre és la projecció d'un nou documental divulgatiu al voltant d'aquesta temàtica i la realització d'una ruta per l'interior d'aquesta infraestructura hidroelèctrica que té una durada d'una hora i mitja.
 

Primera visita a la central de Tavascan després de mesos aturades per la Covid-19. Foto: ACN


La Central Hidroelèctrica de Tavascan es va construir durant la dècada dels 50 i es va inaugurar l'any 1971. Forma part del complex hidroelèctric de l'Alt Cardós, que comprén tres centrals subterrànies (Tavascan superior, Tavascan inferior i Montamara). Les tres centrals del complex, permeten disposar de diferents variants de producció, que s'utilitzen en funció de l'energia que es vol obtenir, i de l'aigua disponible en cada embassament. El conjunt es troba dins d'una caverna de 500 metres de profunditat a l'interior de la muntanya del Pic de Guerón. Una de les seves singularitats és que és reversible, la primera d'aquestes característiques que es va posar en marxa a l'estat espanyol. 

Nou punt de recàrrega a Tavascan


Així mateix, aquest dimarts s'ha posat en marxa el primer punt de recàrrega per a vehicles elèctrics del municipi, ubicat al centre de Tavascan, concretament al carrer Únic, molt proper a l’oficina de turisme. Es tracta d'una infraestructura amb dos connexions, de manera que permet carregar simultàniament dos turismes. És un carregador semirràpid, de 22 KW, que a més a més és universal, és a dir, serveix per a qualsevol model de vehicle elèctric. Un punt de recàrrega se suma als que Endesa té en altres municipis pallaresos com Llavorsí, Rialp o Tremp.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació