pades

Es reforça l'atenció domiciliària a la gent gran del Pallars

El programa PADES compta actualment amb 42 pacients a les comarques pallareses, que reben una atenció de 12 hores els set dies de la setmana

La doctora Muñoz, del PADES del Pallars, atenent amb una companya un pacient a la Pobla de Segur | ACN
per Redacció, Tremp | 13 de juliol de 2021 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El seguiment de pacients amb malalties cròniques o amb algun tipus de demència o problema neurodegeneratiu, entre d'altres, s'ha ampliat en els darrers mesos a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. Tot plegat coincideix amb els efectes que ha tingut la crisi sanitària de la Covid-19 entre les persones de la tercera edat, que "han experimentat un descens funcional molt important, han empitjorat les patologies de base i ha augmentat la seva fragilitat", segons explica la doctora Priscila Muñoz.

Aquesta metgessa forma part de l'equip del Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), on des d'aquest any s'hi destina 417.000 euros anuals més per poder ampliar la cobertura del servei a 12 hores al dia de dilluns a diumenge. Els recursos addicionals han servit per incrementar el personal dels PADES de la Cerdanya i el Pallars, amb la intenció que aquest darrer també presti servei a l'Alta Ribagorça a partir de la pròxima tardor.


Mentre, a l'Alt Urgell també es preveu augmentar el nombre de professionals per a què passin a cobrir la franja horària de 8h del matí a 20h de la tarda els set dies de la setmana. L'adjunt a la gerència de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, explica que tot plegat contribueix a millorar la qualitat del servei i treballar de forma més coordinada amb els equips d'atenció primària.

Abrantes considera que des del CatSalut s'ha tingut una "especial sensibilitat" amb la regió, tenint en compte la seva dispersió territorial i l'alt percentatge de població envellida i/o que pateix malalties cròniques. En aquest sentit, reconeix que feia temps que hi havia aquesta demanda, a la qual ara s'ha pogut donar resposta. També explica que tot i que la presencialitat és "clau", en aquells casos en què sigui possible es vol apostar per fer part de l'atenció mitjançant l'ús d'eines telemàtiques, amb l'objectiu d'evitar desplaçaments. L'adjunt a la gerència de la regió afegeix que uns dels reptes és el de trobar professionals per donar el servei.


El reforç del PADES arriba en un moment en què la població ha hagut de patir els efectes dels confinaments i restriccions per fer front a la pandèmia. De fet, la doctora Muñoz assegura que una part dels seus pacients es troba ara en una situació "molt més delicada". Així, diu que s'ha produït un empitjorament cognitiu entre les persones diagnosticades amb demència o malalties neurodegeneratives, el que implica que ara necessiten més suport. En aquests casos, es fa una valoració integral sobre les seves capacitats funcionals i, en funció d'això, s'adapta el seu habitatge.

42 pacients al Pallars


La metgessa afegeix que, arran de la Covid-19, les famílies són més reticents a portar als pacients als hospitals i prefereixen que se'ls faci un seguiment a domicili. Gràcies al reforç del programa, poden atendre i fer més trucades de control i seguiment per valorar quan és necessari anar-hi. Actualment tenen 42 pacients al PADES del Pallars, que dona servei tant al Jussà com al Sobirà, i es duen a terme nou desplaçaments per setmana. Muñoz conclou que l'objectiu és donar a domicili les cures que es farien a l'hospital, amb la qual cosa, afegeix, s'aconsegueix "un millor control simptomàtic" del pacient, ja que es troba en un entorn conegut per ell.
 

Imatge de la geriatra del PADES de la Cerdanya, Alba Roig. Foto: ACN


L'atenció dels PADES se centra en pacients en situació d'atenció pal·liativa o malalties cròniques avançades que requereixen una major intensitat o complexitat, expertesa i especialització geriàtrica i/o pal·liativa; l'abordatge preventiu, diagnòstic precoç i tractament de les síndromes geriàtriques; l'avaluació geriàtrica integral; el suport i educació per la salut al pacient, família i entorn; i, juntament amb l'atenció primària, l'establiment de plans d'atenció individualitzats i compartits amb la persona i l'entorn del pacient i planificació de decisions anticipades.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació