1 de 10
energies renovables

El Pirineu i Ponent podrien produir cinc cops amb solars i eòliques l'energia que consumiran el 2050

L'estudi encarregat per la Diputació de Lleida analitza les oportunitats que les renovables poden generar al territori

Plaques fotovoltaiques a la taula d'una nau a la comarca d'Osona | Adrià Costa
per Redacció, 8 de juliol de 2021 a les 11:45 |
Un estudi encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l'empresa Km0 Energy estima que la demarcació té un potencial per generar cinc vegades l'energia que consumirà l'any 2050 a partir de fonts solars i eòliques. L’estudi, que s’ha presentat aquest dimecres, fa una radiografia de les possibilitats d'implantació d'instal·lacions renovables a la demarcació en els pròxims anys. S'emmarca en el Pacte territorial sostenible de les energies renovables que promou la diputació lleidatana.

L'estudi considera 16.858 hectàrees "òptimes" per acollir instal·lacions fotovoltaiques -entre terrenys i teulades-, que podrien generar fins a 21.171 GWh. En el cas de l'eòlica, el treball quantifica en 4.366 GWh (gigawatts-hora) el potencial que podria arribar a produir la demarcació. Tot i això, la majoria de zones considerades “optimes" per acollir aquestes instal·lacions es concentren al pla de Lleida. L'estudi pretén esdevenir una eina per obrir un debat al territori a partir de les oportunitats que planteja.


L'estudi quantifica en 116.942 les hectàrees “aptes" per situar-hi instal·lacions fotovoltaiques a la demarcació, que representen un 9,97% del territori. Tot i això, considera que d'aquestes 16.858 hectàrees serien “òptimes" per acollir-les, és a dir zones accessibles, que no s'estiguin cultivant, sense condicionants mediambientals i situades a menys d'un quilòmetre d'alguna xarxa de transport. Gairebé el 70% de les parcel·les “òptimes" es concentren al Segrià, Noguera i Garrigues. A l'Alt Pirineu i Aran només n'hi hauria el 9% del total.

Amb el potencial que estableix l'estudi pel que fa a fotovoltaica, la demarcació de Lleida podria arribar a tenir 14,26 gigawatts (GW) de potència instal·lada (11,3 GW en terrenys i 3,14 GW en teulades), que generaria fins a 21.171 GWh (16.918 GWh en terrenys i 4.253 GWh en teulades), segons ha explicat el fundador i director general de Km0 Energy, Santi Martínez. En el cas de l'energia eòlica, el treball estima que la demarcació podria arribar a disposar d'una potència instal·lada de 4,37 GW, que podrien produir fins a 5.710 GWh. En el cas de les zones considerades “òptimes", el potencial productiu se situaria en 4.366 GWh. 


Obrir un debat amb el territori


El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que l'estudi vol ser un primer pas per obrir un debat al territori sobre el model pel qual aposta la demarcació en relació amb les energies renovables. "Les energies renovables són una oportunitat que hem de saber treballar amb la màxima efectivitat dels diferents agents implicats i hem de ser capaços de poder-la compaginar amb la resta d'activitats que es fan al territori com ara l'agricultura o el turisme", ha assenyalat. 
 

Santi Martínez, durant la presentació de l’informa aquest dimecres. Foto: Diputació de Lleida


El vicepresident primer, Jordi Latorre, ha posat de relleu que "Lleida pot ser un territori exportador d'energia" amb les oportunitats que això comporta, entre altres per lluitar contra el despoblament. Per això, considera que la demarcació ha d'abordar la transició energètica "de forma decidida" per tal que "no acabi sent depenent i que hagi de rebre l'energia procedent de fonts renovables d'altres territoris". 

La Diputació de Lleida farà arribar aquest estudi al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana de la Generalitat i també el posarà a disposició dels municipis. Amb aquest objectiu, organitza aquest dijous una primera jornada amb representants del món local lleidatà per analitzar les oportunitats que planteja el treball elaborat per Km0 Energy. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació