Dissabte, 20 d'abril de 2024
diada dels raiers

La Pobla de Segur viu una de les diades dels Raiers més accidentades

La d’enguany ha estat una de les edicions de la festivitat amb més presència femenina sobre els rais

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 5 de juliol de 2021 a les 09:03

La Pobla de Segur ha viscut aquest diumenge una Diada dels Raiers força accidentada. Enguany els tres rais que havien de recórrer els prop de cinc quilòmetres que separen la presa de Llania del Pont de Claverol van patir diverses embarrancades a causa del baix cabal del riu. Emperò, la tenacitat i experiència dels raiers, juntament amb l'ajuda dels efectius dels Bombers, van evitar que es produïssin mals majors. Finalment, només una de les embarcacions va poder realitzar el trajecte sencer una hora més tard del previst. 

La 43ª edició ha tornat a estar marcada per la Covid-19. Tanmateix, la presidenta de l'Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, ha explicat que la festa "torna de mica en mica a la normalitat". Dalmau també ha destacat que la d’enguany ha estat la diada amb més participació femenina. De la vintena de tripulants que han baixat pel riu Noguera Pallaresa, cinc eren dones. Així mateix, i per segon any consecutiu, la tradicional baixada es va poder seguir en directe pel canal de Youtube de l’Associació. Un vídeo que trobareu també a l’encapçalament d’aquesta notícia.

Una de les raieres que per primer cop hi ha participat, Xènia Sellart, ha explicat que "sempre havia volgut baixar" pel riu i s'ha mostrat una "mica nerviosa perquè el riu sempre fa bastanta por i més sobre un rai". Tot i això s'ha mostrat animada i ha afegit que "tot és confiar amb els companys i remar fort". Per la seva banda, Cesc Bastús ha explicat que és el quart any que fa de raier tot i que també ha coincidit amb els "nervis" que hi ha abans de baixar pel riu.
 

Dels tres rais només un va poder realitzar el trajecte sencer fins al Pont de Claverol Foto: ACN


Per altra banda, des de l'entitat esperen que en la pròxima edició els raiers puguin ser candidats a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. En aquest sentit, Paula Dalmau ha declarat que "seria un reconeixement a nivell mundial". Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'Associació Internacional de Raiers, creada l'any 1989 sota la tutela del Departament de Cultura.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació