Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars suma tres positius per Covid-19 però manté baix el risc de rebrot

Els tres contagis detectats entre el 7 i el 13 de juny s’han produït a Tremp, Sort i la Pobla de Segur

Jordi Ubach Llorens 17 de juny de 2021 a les 11:51
Una estudiant d'infermeria, rebent la vacuna | ACN
Una setmana més, els indicadors de la pandèmia continuen en fase de millora a Catalunya. Al Pallars, però, la situació empitjora, ja que els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades consolidades augmenten per primer cop en dos mesos. Després de no comptabilitzar cap contagi durant la setmana anterior, en tota la setmana passada -entre el 7 i el 13 de juny- les comarques pallareses van sumar tres positius per coronavirus, que es van produir als municipis de Tremp, la Pobla de Segur i Sort.


A partir de les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que el risc de rebrot ha augmentat a les dos comarques, ja que venien d’un risc 0. No obstant això, el risc és molt baix en el conjunt del Pallars, ja que al Jussà és de 14 i al Sobirà de 7. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

El Jussà ja supera el 50% de població vacunada


Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 6.681 persones, de les quals a 4.363 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 2.933 persones, de les quals 1.781 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 9.614 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses, 812 més que la setmana anterior. 

Actualment el percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 51%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 44,6%. On més ha augmentat el percentatge respecte la setmana passada és en la pauta completa. Al Jussà ja l’ha rebut el 34,7% de la població, mentre que al Sobirà el percentatge és del 29,8%. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


La velocitat de propagació augmenta però és inferior a 1


Com hem vist, els contagis són mínims en el conjunt del Pallars, i això es tradueix en la tendència de la pandèmia a totes dos comarques, tal com marca l’índex Rt, que actualment és de 0,85 al Jussà i de 0,42 al Sobirà. Set dies enrere, aquest indicador era inexistent a totes dos comarques. 

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona. 


El Pallars assoleix els 1.400 positius


En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.404 positius, dels quals 854 s'han produït al Pallars Jussà i 550 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 7,5% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 237, de les quals 144 es van fer al Pallars Jussà i 93 al Sobirà. 

Com es calcula el risc de rebrot?


El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).


  IMPORTANT: Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 13 de juny. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació