Dimarts, 23 d'abril de 2024
persones grans

​El Pallars Jussà participa en una campanya contra l'abús i el maltractament a les persones grans

Tremp se suma a la campanya 'Tracta’m bé’ per contribuir a una visibilització positiva de les persones grans

Redacció 16 de juny de 2021 a les 10:37

En motiu del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a les Persones Grans, que s’ha commemorat aquest dimarts 15 de juny, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, juntament amb 21 comarques més de Catalunya, han posat en marxa una campanya contra aquest tipus de violències, sovint amagades. 

La campanya inclou un vídeo on padrines i padrins posen de manifest les diferents formes d’abús a que se’ls sotmet i reclamen que es respectin els seus drets i que es tinguin en compte les seves decisions sobre si mateixos. Parteix de l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat de Catalunya i de la Xarxa de Comarques d’Envelliment Actiu de la qual el Pallars Jussà en forma part.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha agraït especialment la implicació en aquesta campanya a les diferents entitats de la comarca que agrupen les persones grans com els casals cívics de Tremp i la Pobla de Segur i les associacions de gent gran Sant Antolí d’Isona i Conca Dellà, Sant Isidre de Talarn i Sant Pere de Salàs de Pallars.

L’objectiu principal de la campanya, que també inclou un manifest reivindicatiu, és visualitzar els diferents tipus d’abús i violències a què les persones grans estan sotmeses i prendre consciència com a societat de la importància de denunciar qualsevol indici de tracte no adequat cap a la nostra persona o cap a una persona gran. 

Les denúncies es poden fer a través dels cossos de seguretat, però també acudint als serveis socials o dels serveis de Salut de les administracions públiques. Un cop informats, aquests serveis activaran els protocols corresponents per afrontar aquestes situacions.

Paral·lelament, mitjançant els serveis socials bàsics, el consell comarcal ofereix diferents serveis i recursos d’atenció a les persones grans com tecnologies de suport i cura, servei d’ajuda a domicili, servei d’informació i atenció a la dona (SIAD), etc. Per facilitar l’accés de les persones grans a aquests recursos, els serveis socials bàsics es desplacen als diferents municipis de la comarca.

Tremp se suma a la campanya Tracta’m bé


L’Espai Cultural la Lira ha acollit aquest dimarts una jornada en motiu del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a les Persones Grans. El punt central de la jornada ha estat la presentació de la campanya Tracta’m bé, impulsada per l’àrea de benestar de l’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

La jornada ha començat amb la benvinguda de l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, on ha afirmat que hi ha un gran silenci entorn dels maltractaments a la gent gran i que el silenci “acaba sent còmplice” d’aquests maltractaments. Per tant, un dels objectius és conscienciar la ciutadania i treballar amb els més petits per prevenir aquestes conductes d’abús.

Per la seva banda, la regidora de Benestar de l’Ajuntament de Tremp, Rosa Melines, ha remarcat la capacitat de la societat de canviar les actituds discriminatòries i posar la mirada en el futur per a transformar la societat fent-la més acollidora, més justa, més igualitària i més cohesionada.
 
La jornada ha comptat amb la ponència de Montse Pinenda, amb la conferència Les dones grans i les violències masclistes: mai és tard per parlar-ne. Pineda ha posat sobre la taula l’acceptació cultural i social que tenen moltes conductes i situacions masclistes. Ha insistit en la necessitat de trencar el silenci per tal de posar destapar moltes d’aquestes situacions que fins ara ens han semblat normals i no ho són. 

En el marc del programa Tracta’m bé, des de l’Ajuntament de Tremp es volen desenvolupar actuacions diverses que impliquin a tota la població i que afavoreixin el bon tracte, i una visibilització positiva de les persones grans.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació