Dissabte, 22 de juny de 2024
turisme actiu

Arrenca amb optimisme i bones previsions la temporada de turisme actiu al Pallars

El sector confia poder superar els serveis contractats la temporada passada, marcada per les afectacions de la pandèmia

Redacció 10 de juny de 2021 a les 09:28

La temporada de turisme actiu i esports d'aventura 2021 a la demarcació de Lleida ha començat amb un bon ritme, tot i que amb un cert retard respecte a les dates habituals, una vegada s'ha posat fi al confinament comarcal i a l'estat d'alarma i s'ha constatat una millora de la situació sanitària gràcies a l'avanç del sistema de vacunació i als protocols sanitaris preceptius.

La temporada ha arrencat amb un increment de l'activitat cap de setmana rere cap de setmana durant el mes de maig i el que portem de juny. El sector afronta a partir d'ara la temporada amb il·lusió i amb bones previsions per als mesos d'estiu donat el ritme de les reserves. La propera temporada d’estiu, que acabarà el 15 d’octubre, es preveu millor que la de l'any 2020, que ja va resultar força favorable.

El nombre d'empreses operatives en el conjunt de la demarcació per a aquest any 2021 és de 205, de les quals 162 estan localitzades al Pirineu, una xifra que representa un decrement del 12% respecte a l'any 2019 com a conseqüència de la Covid-19. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu per a aquesta nova temporada poder superar els 550.000 serveis contractats, una xifra que representa gairebé un 25% més que els prestats durant l'any 2020, que es va tancar amb 440.000 serveis contractats a causa dels efectes de la pandèmia.

Aquests resultats, al mateix temps, van representar una pèrdua del 45% de l'activitat respecte a la contractació del 2019, que va ser de 767.789 serveis, una xifra rècord a la demarcació, segons les dades de l'estudi sobre l'actualització de les dades estructurals, comercials i econòmiques de les empreses de turisme actiu del Pirineu i les Terres de Lleida que elabora anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.
 

Representants polítics durant la visita de la vicepresidenta del Patronat de Turisme. Foto: ACN


Trobada de seguiment de l'inici de la temporada


La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i el diputat Josep Ramon Fondevilla han mantingut aquest matí una trobada amb els representants de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, encapçalada pel seu president Florido Dolcet, per fer un seguiment de l'inici de la nova temporada. La trobada és una continuació de la reunió que van mantenir la setmana passada els representants de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà a la Diputació de Lleida.

Pujol ha declarat que amb aquesta trobada s'ha volgut refermar el suport del Patronat de Turisme i la Diputació de Lleida a un sector estratègic per al conjunt de les comarques de Lleida, principalment per a les del Pirineu, tal com també succeeix a l'hivern amb l’esquí. Segons Pujol, la fortalesa del sector es pot veure en les dades abans dels efectes de la Covid-19.

Del 2012 fins a l'any 2019 la contractació de serveis no ha parat de créixer de manera gradual. Es va passar dels 600.000 serveis contractats l'any 2012 fins als 767.789 del 2019, un creixement del 28%, segons les dades de l'estudi del Patronat de Turisme. També el nombre d'empreses havia experimentat creixements graduals llevat d'aquests dos darrers anys.

Optimisme del sector


El sector es mostra força optimista de cara als mesos estivals amb reserves més avançades respecte d'altres anys, segons ha manifestat el president de l’Associació, Florido Dolcet. "La temporada de cara a l'estiu s'afronta amb il·lusió per part del sector, amb la confiança de superar els resultats de l'estiu del 2020 que ja van ser bons i recuperar d'aquesta manera les xifres d'abans de la pandèmia", ha assegurat.

El perfil del visitant serà públic de proximitat fidel, bàsicament de Catalunya i en menor mesura de la resta de l'Estat, mentre que el públic internacional continuarà essent baix. Es preveu per a enguany un predomini dels grups familiars i d'amics, com també poder recuperar una part del públic escolar, que en els propers mesos tindrà continuïtat amb els grups procedents de les colònies d’estiu.
 

Una barca de ràfting passa per sota d’un pont a la Noguera Pallaresa. Foto: ACN


Les activitats de terra guanyen terreny


De l'anàlisi del resultat de les dades de l'estudi es desprèn que les activitats de terra són les més contractades i el senderisme agafa cada vegada més força. Les empreses que ofereixen activitats de terra, tot i disposar d'un ampli ventall d'activitats, se centren cada cop més en el trekking-senderisme i la BTT. Sembla haver-hi un increment significatiu del golf pitch&putt i les vies ferrades. S'ha pogut constatar que hi ha una conscienciació per llogar un guia especialitzat en aquestes activitats.

Pel que fa a les activitats d'aigua, el ràfting continua essent l'activitat estrella, seguida del descens de barrancs (aquesta darrera activitat està tenint una alta acceptació i comporta un interès especial per contractar guies), caiac, piragüisme i altres. Finalment, les activitats d'aire, amb el parapent el parapent i l'ala de pendent s'han consolidat com les manifestacions emblemàtiques de les activitats aèries a les comarques de Lleida.

Més seguretat al riu Noguera Pallaresa


En el decurs de la trobada també s'ha tractat de l'aportació de 50.000 euros que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinarà per proporcionar més seguretat als esports d'aigua que es practiquen durant aquesta temporada al Noguera Pallaresa, a tasques de neteja i manteniment de la llera del riu, tal com ja ha estat fent de manera tradicional la Diputació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació