Divendres, 19 d'abril de 2024
os bru

Acord entre Esterri d’Àneu i la Fundación Oso Pardo per ubicar una nova Casa de l’Os a la població

L’ajuntament cedeix un edifici municipal i l’entitat animalista invertirà uns 550.000 euros en el projecte, que buscarà sinergies amb la Casa de l’Os d’Isil i que inclourà rutes sobre el plantígrad i el seu hàbitat

Jordi Ubach Llorens 15 de juny de 2021 a les 12:22
Palomero i Ticó, a l’ajuntament, després de segellar l'acord | Ajuntament d’Esterri d'Àneu
L’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i la Fundación Oso Pardo han signat un acord de col·laboració que contempla la instal·lació d’una exposició permanent sobre l’os bru a la població pallaresa. Aquest nou equipament se situarà en un edifici cedit per l’ajuntament i servirà com a centre promotor d’activitats d’informació, educació ambiental i desenvolupament rural centrades en l’os bru dels Pirineus.

A més, el protocol de col·laboració entre el consistori i l'ONG animalista també preveu la realització de rutes didàctiques sobre l’os i el seu hàbitat dins el municipi. Amb aquest acord, les dos parts mostren el seu compromís en sumar esforços per afavorir la conservació de la natura i, en especial, de l’os. La signatura del conveni ha anat a càrrec de l’aldalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, i del president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero.

Segons ha explicat l’alcalde, Pere Ticó, la nova Casa de l’Os d’Esterri d'Àneu “donarà un valor afegit al territori i l’oportunitat de generar nous llocs de treball”, però també serà rellevant “pel nou reclam turístic que oferirà” entre els visitants. Ticó assegura que la voluntat del consistori és de fer “d’enllaç” entre la ramaderia i l’administració, ja que dins la casa també hi haurà una part important representada pel sector ramader. “Posarem en valor la seva aportació al territori i la idea és que també hi puguin oferir el seu producte”, ha assenyalat.

A més, Ticó ha explicat que en un futur també es vol habilitar una zona d’avistament d’ossos a les Valls d’Aneu, en concret a la vall de Bonabé. Aquesta és una activitat que cada vegada genera més interès entre el sector turístic, i que actualment es realitza bàsicament a la Val d’Aran. La idea, segons l’alcalde, és “impulsar els avistaments a la nostra zona i centralitzar-los a través de la Casa de l’Os d’Esterri”. Tot plegat, segons Ticó, generarà un potencial turístic de primer ordre.

L’alcalde ha explicat que la nova exposició permanent de l’os bru d’Esterri d’Àneu serà la seu central de l’os al Pallars, tot i que l’actual Casa de l’Os d’Isil no tancarà del tot. Així ho ha confirmat el president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, que ha explicat que l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós vol repensar la casa sense desvincular-la totalment de l’os, un cop acabada la concessió de 10 anys que els unia. “Buscarem fórmules sinergètiques per col·laborar”, ha assegurat.

El president de l’entitat animalista s’ha mostrat “orgullós i agraït” amb l’EMD d’Isil i Alós per la relació “de bona amistat” sorgida durant aquests 10 anys. Palomero ha assegurat que la intenció ara és donar “amplitud” al projecte d’Esterri d'Àneu, ja que a banda d’incorporar una exposició amb “elements cridaners” perquè la gent entengui com és la vida de l’os, també es dissenyaran itineraris -que sortiran de la mateixa exposició- per tal de conèixer l’hàbitat del plantígrad i es treballarà per millorar l’oferta alimentària pels ossos a la zona. Palomero ha afegit que tots els llocs de treball que sorgeixin del nou projecte seran locals.

S'ubicarà al costat del passeig Vora Riu


L’alcalde d’Esterri d'Àneu ha detallat que el nou equipament s’ubicarà al costat del passeig Vora Riu, en un dels antics magatzems de Fecsa que actualment ocupa la brigada municipal. Ticó ha dit que es tracta d’un espai “deteriorat” que per l’ajuntament és “inassumible” rehabilitar per complet. Per aquest motiu, celebra la inversió per part de la Fundación Oso Pardo, que ha xifrat en uns 550.000 euros. Segons l’alcalde, la previsió és que la nova Casa de l’Os, que encara no té nom, pugui estar operativa en un termini d’uns dos anys.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació